Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fikus gubi mase lisci!!
Autor Wiadomość
mt 

Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 11:37   Fikus gubi mase lisci!!

Poradzcie co robic,w zimie trzymal sie dobrze,a teraz w ciagu tygodnia zgubil chyba polowe swoich lisci..! :cry: Za mokro nie ma,za sucho chyba tez nie,liscie zolkna a potem odpadaja,wczoraj jak nim potrzasnelam to spadlo chyba z piecdziesiat lisci.Moze powinnam mu zmienic ziemie?Czy jesli jest przesuszony albo podalam zly nawoz to zmiana ziemi moze mu pomoc?Dodam jeszcze ze u nas ostatnio byly upaly,a fikus stoi po poludniu w sloneczku..Zobaczcie jak bidulka wyglada...

aiszo 
Moderator

Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 12:15   

http://www.floraforum.net...dniki-vt846.htm

mt 

Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 13:51   

Przyjrzalam sie dokladnie mojej bidulce i zobaczcie co znalazlam!
Czy to cos moze byc odpowiedzialne za to ekspresowe zolkniecie i opadanie lisci??
No i co robic?Bo przeciez nie bede pryskac kazdego listka z osobna..

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 16:05   

Bardzo trudno będzi ci cos doradzić bo na tarczniki środki chemiczne różnie w różnych krajach się nazywają. Także nazwa szkodnika jest różna. U nas czasem można poradzić sie tych co sprzedają w sklepach ogrodniczych. Nie wiem jak jest u was. Może też. weź ze sobą taki chory liść i idź z nim do sklepu może od razu dadzą ci to co trzeba.

mt 

Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 18:55   

Kurcze no to bedzie klopot,bo tutaj w sklepach ogrodniczych trudno o kogos kto moglby doradzic,ograniczaja pracownikow jak moga..Moze znajde cos na szkodniki fikusa albo cos w tym rodzaju.Powinnam mimo wszystko zmienic mu ziemie?

tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Kwiecień 2007, 21:20   

Raczej środki na tarcznika... poszukaj na stronie bayera...

Pozdrawiam :)

mt 

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 14:39   

Powiedzcie mi prosze cos wiecej na temat tego tarcznika,ogladalam to pod lupa i nie wyglada mi to na robala,jak zdrapie ta malutka biala kulke z nasady liscia to pod nia jest cos jakby dziurka,jak to wytlumaczyc?
Skad sie bierze tarcznik?Czy to efekt zlej pielegnacji czy skads to cholerstwo sie przynosi?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 15:37   

Mt spróbuj jescze raz zrobić zdjęcie. Ustaw aparat tak by robił duże zdjęcia. I posłuż się zoomem by przybliżyć to miejsce ale ono musi być ostre.
Może masz aparat z funkcją makro. To ją włącz i wówczas zrobisz zdjęcia z pól metra. Mając nastawiony aparat na duże zdjęcia ten maleńki element wyjdzie duży i będzie łatwo stwierdzić, czy się nie mylimy.

Piszę o tym bo zastanowiło mnie to co napisałaś o tej dziurze. Tylko sprawdż przed wstawieniem czy zdjęcie wyszło ci wystarczająco ostre.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 17:04   

Zoe ma rację, inaczej nie stwierdzimy co to jest....

mt 

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 21:33   

Ok,wysylam zdjecie jak tylko naladuja mi sie bateryjki,mam nadzieje ze uda mi sie zrobic z jeszcze bardziej bliska niz tamto,tamto juz bylo w makro..
Dzisiaj bylam w sklepie ogrodniczym,zanioslam lisc fikusa i lisc cathalei, co do fikusa pani stwierdzila ze to prawdopodobnie szkodnik ale jaki??zaproponowala wiec srodek do spryskiwania na szkodniki i kropka. Co do cathalei to nie wiedziala,ogladala i ogladala..ja zapytalam czy to czasem nie suche powietrze,stwierdzila ze mozliwe i kazala spryskiwac woda i patrzec czy jest poprawa..No i na co mi sie zdalo jechac do sklepu ogrodniczego?Kupilam sobie ziemie..

Odpowiedz do tematu