Petra jak tam twoja gardenia?nie doczekałam sie twoim zdjec
nadal czekam
moja była pryskana tym srodkiem przeciw szybkiemu rosnieciu bo dopiero teraz wybiła jak szalona,pędy sa długie i rosna jak szalone,rano ma kilka godzin swiatła,tfu rosnie ładnie,nie nawoze jej,w doniczce miesiac temu wyrosł mi zółty grzyb narazie wiecej nie rosnie
a taki grzybol miesiac temu był w doniczce
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Wysłany: 29 Styczeń 2007, 11:42 GARDENIA - jej choroby i szkodniki
Kochani, potrzebuje pomocy! moją gardenie zaatakowały przedziorki, jaki środek kupić by skutecznie pozbyć się tego plugastwa. Będę wdzięczna za każdą poradę!!!
Aniu kup w sklepie ogrodniczym Nissorun. Przygotuj roztwór zgodnie z instrukcją , zlikwiduj pajęczynę i opryskaj roślinę. Jeśli jest to mocno zaatakowana roślina może się okazać potrzebny kolejny oprysk po 5-7 dniach.
Wysłany: 19 Luty 2007, 12:12 brazowe plamy na gardenii
witam
a moja gardenia ma jakies brazowe plamki i wcale nie kwitnie. Ma paki ktore wcale sie nierozwijaja i odpadaja. Swego czasu byla plesn na ziemi w doniczce, ale zastosowalem paleczki antygrzybiczne i plesn zniknela
Zalaczam zdjecia liscia i bryly korzeniowej. Sorry za jakosc fotek ale tyko dysponuje aparatem z komorki.
Pozrawiam
msiarek
Nie napisałeś jak podlewasz, czy nawozisz, w jakiej temp. stoi twoja roślina. Te plamy to raczej wynik błędów w uprawie.
Z tego co widać to nie podlewasz jej zbyt często. Roślina potrzebuje ziemi zawsze lekko wilgotnej i podlewanej wodą przegotowana i odstałą.
Poza tym jeszcze nie wymaga przesadzenia, ale razem z podlewaniem raz w tygodniu daj jej 1/4 dawki nawozu do roślin zielonych. Kiedy pojawią się pąki zmień nawóz na ten do roślin kwitnących.