Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
GARDENIA - jej choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
msiarek

Wysłany: 20 Luty 2007, 17:05   

jak do tej pory niczym szczegolnym jej nie nawozilem, tylko paleczki nawozowe i przeciwgrzybiczne
a stoi sobie na parapecie w oknie, ale nie ma w nim bezposredniego slonca
podlewam tylko przegotowana i odstala woda
temperatura w pokoju niestety nie wiem jaka jest, bo nie mam zadnego termometru pokojowego, ale jest raczej chlodno, cala zime kaloryfer jest zakrecony.
A nie powinno sie nawozic nawozem do azalii? (bo gdzies tak wyczytalem)
Pozdro.
msiarek

Zoe 
Moderator

Wysłany: 20 Luty 2007, 21:21   

Oczywiście możesz nim nawozić. Będzie nawet lepszy niż ten o którym pisałam.

Spróbuj częściej podlewać. Tak jak włożysz palce do ziemi i pod wierzchnią warstwą nie wyczujesz wilgotnej ziemi to podlej. Na parapecie może stać tylko na oknie północnym. W każdym innym musisz ją schować za firankę.

kasia 

Wysłany: 24 Luty 2007, 21:33   

mimo wszystko nie polecalabym normalnych nawozow do gardenii,ona musi miec nawoz do azali bo inaczej po zwyklym nawozie po kilku tygodniach zolkna liscie,u mnie sprawdzila sie woda z akwarium i nawoz do azalii

msiarek

Wysłany: 25 Luty 2007, 00:04   

a jakiej firmy uzywasz tego nawozu??
bo u mnie nie moge nigdzie znalezc, jest tylko taki w proszku "do rododendronow, azalii i wrzoscow" - ale to chyba jest do takich ogrodowych.

kasia 

Wysłany: 25 Luty 2007, 00:13   

firma nic ci nie powie,bo to tutejsza,niemiecka,a ten w proszku do ogrodowych azalii tez moze byc,wazne by mial kwasny odczyn a ten w proszku taki ma :D

msiarek

Wysłany: 25 Luty 2007, 10:09   

ale ten w proszku ma kiepskie dozowanie, tam jest okreslone na metry kwadratowe jaka ma byc dawka

Goska 

Wysłany: 6 Maj 2007, 17:06   

Witam,
Kupilam dwie gardenie. Jedna rosnie pieknie i zdrowo, natomiast druga zaczela mi sie psuc. Liscie zaczely byc matowe, bez koloru - maja takie rozproszone zolte kropeczki od brzegow do srodka - juz wyczytalam ze to moze byc brak azotu i potasu. Jutro z samego rana biegne po odrzywke.
Zastanawiam sie tez czy nie zaatakowaly jej przedziorki poniewaz miedzy liscmi pojawiaja sie delikatne ale geste pajeczynki - czy to jest to?

Pozdrawiam
Goska

tellerka 
Moderator

Wysłany: 6 Maj 2007, 17:31   

Obstawiam przędziorki - kup cos na tego drania i oprócz gardenii spryskaj wszystkie kwiaty dookoła... bo bardzo łatwo sie przenosi...

Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Maj 2007, 20:24   

Potwierdzam Nissorun konieczny. Tym średkiem najszybciej go zwalczysz. Rostwór zrób zgodie z instrukcją.

Goska 

Wysłany: 6 Maj 2007, 21:30   

Dzieki bardzo :) jutro pryskam :twisted:

Odpowiedz do tematu