jak do tej pory niczym szczegolnym jej nie nawozilem, tylko paleczki nawozowe i przeciwgrzybiczne
a stoi sobie na parapecie w oknie, ale nie ma w nim bezposredniego slonca
podlewam tylko przegotowana i odstala woda
temperatura w pokoju niestety nie wiem jaka jest, bo nie mam zadnego termometru pokojowego, ale jest raczej chlodno, cala zime kaloryfer jest zakrecony.
A nie powinno sie nawozic nawozem do azalii? (bo gdzies tak wyczytalem)
Pozdro.
msiarek
Oczywiście możesz nim nawozić. Będzie nawet lepszy niż ten o którym pisałam.
Spróbuj częściej podlewać. Tak jak włożysz palce do ziemi i pod wierzchnią warstwą nie wyczujesz wilgotnej ziemi to podlej. Na parapecie może stać tylko na oknie północnym. W każdym innym musisz ją schować za firankę.
mimo wszystko nie polecalabym normalnych nawozow do gardenii,ona musi miec nawoz do azali bo inaczej po zwyklym nawozie po kilku tygodniach zolkna liscie,u mnie sprawdzila sie woda z akwarium i nawoz do azalii
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
a jakiej firmy uzywasz tego nawozu??
bo u mnie nie moge nigdzie znalezc, jest tylko taki w proszku "do rododendronow, azalii i wrzoscow" - ale to chyba jest do takich ogrodowych.
Witam,
Kupilam dwie gardenie. Jedna rosnie pieknie i zdrowo, natomiast druga zaczela mi sie psuc. Liscie zaczely byc matowe, bez koloru - maja takie rozproszone zolte kropeczki od brzegow do srodka - juz wyczytalam ze to moze byc brak azotu i potasu. Jutro z samego rana biegne po odrzywke.
Zastanawiam sie tez czy nie zaatakowaly jej przedziorki poniewaz miedzy liscmi pojawiaja sie delikatne ale geste pajeczynki - czy to jest to?