Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
GARDENIA - jej choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
kasia 

Wysłany: 6 Maj 2007, 21:55   

gardenia jest niestety podatna na przedziorki :neutral:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 7 Maj 2007, 12:55   

A ja przyniosłam chyba znów przędziorka do domu z hibiskusem :/ Namnożył się przez tydzień na orzeszkach ziemnych :evil:

Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce :)

kasia 

Wysłany: 7 Maj 2007, 13:02   

ja mam juz tych przedziorkow dosyc :twisted: obecnie walcze z nimi na hedera helix,czyli na bluszczu :roll:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 7 Maj 2007, 13:58   

U mnie 'przechowalnią' dla przędziorków okazała się duża dracena... nie okazała po sobie że ma 'lokatorów' (widać nie bardzo smakowała im) za to wszystko co stanęło koło niej natychmiast było kolonizowane :evil:

Pozdrawiam :)

msiarek

Wysłany: 17 Maj 2007, 19:04   Dalej potrzebna pomoc

Witam ponownie
niestety moja gardenia dalej choruje a powiedzial bym ze nawet jeszcze bardziej.
Tym razem zalaczam lepszej jakosci zdjecia.
Teraz oprocz brazowych plamek zolkna dodatkowo liscie.
Zgodnie z poprzednimi radami zaczalem ja nawozic i mysle ze to jest powod zolkniecia.
Ale jakis czas temu (kolo miesiaca juz bedzie) zrobilem jej plukanie korzeni i wymiane ziemi (ma bardzo mala bryle korzeniowa i w zasadzie bardzo duza czesc ziemi wymienilem)
Teraz nie nawoze niczym a liscie dalej zolkna i kwiatek wyglada coraz gorzej.
Prosze o pomoc
Marcin z Radomia

kasia 

Wysłany: 17 Maj 2007, 20:16   

jak ja podlewasz?jaka woda?jak czesto i jak obficie,gdzie stoi,jaka jest temperatura,ziemia w jakiej teraz rosnie?

msiarek

Wysłany: 17 Maj 2007, 20:42   

Podlewam tylko gotowana odstana woda jak ma sucho
ziemia z kwiaciarni zmieszana z torfem okolo 50:50
nie stoi na parapecie tylko na stoliku pod oknem zachodnim (nie ma bezposredniego slonca)
tempteratura w pomieszczeniu okolo 20 stopni, wilgotnosc okolo 45%

kasia 

Wysłany: 17 Maj 2007, 21:26   

nawozisz teraz?ten torf to kwasny torf?odczyn ziemi musi byc kwasny.A gotowana woda nie jest dobra,poniewaz nie zawiera mineralów,lepiej odstawic na kilka dni,taka odstana (wapn sie równiez wytraca) po dodaniu paru kropel cytryny powinna pomoc.Jezeli ziemia jest po plukaniu i nie nawoziles to sprobuj z nawozem do pomidorow -ma duzo potasu.Ale połowe trzykrotnie mniejsza dawke niz zalecana.Nie przelewasz?

msiarek

Wysłany: 17 Maj 2007, 22:09   

tak torf byl kwasny
raczej powiedzial bym chyba ze zasuszam czesciej niz przelewam
tak wogole to ta bryla korzeniowa byla dziwna
jak wyjalem z doniczki po plukaniu ziemi to mi bardzo duzo ziemi samej odpadlo i zostal tylko taka malutka zbita brylka
a ten nawoz do pomidorow to jaki ma byc?
a do kwitnacych roslin nie moze byc?

kasia 

Wysłany: 18 Maj 2007, 07:11   

Nie zgodze sietak zupełnie.Ziemia faktycznie taka wrzosowa byłaby super.Byc moze juz w kwiaciarni roslina była zalewana i korzenie sa uszkodzone,stad na mała bryła,ale psikanie na przedziorki bez znalezienia przycyzny mi sie nie podoba.Najpierw poogladaj spod lisci,popatrz czy nie ma szkodnikow,a jak sa to jakie i wtedy oprysk.Co do usuwania zóltych czy brazowych lisci.Ja wiem ze to brzydko wyglada,ale to jest sposob rosliny na regeneracje,usuniesz te,beda nastepne.Usuniecie da tylko chwilowy efekt. Nawoz zwykly do pomidorow ma duzo potasu,dlatego sadze ze warto sprobowac gardenie nim podlac (te plamy na lisciach to byc moze brak potasu).Zwykły nawoz do roslin kwitnacych zawiera wapn ktorego gardenia nie cierpi,chyba ze uzyjesz nawozu do azalii.Jezeli ja przesuszasz to zacznij wiecej podlewac,bo to moze byc wynik nieregularnego lub za skapego podlewania.Raz na porzadnie na kilka dni.Np hibiskus reaguje podobnie-przesuszony,zalany-pojawiaja sie plamy na lisciach

Odpowiedz do tematu