Trzymam kciuki za Twoją gardenię !! Ja jakiś miesiąc temu kupiłam własną. Stoi sobie na wschodnim parapecie (zadaszony) więc nie ma za długo bezpośredniego słońca. Do osłonki nasypałam baaaardzo dużo drenażu (tak, że woda która wycieka nie moczy korzeni, tylko nawilża powietrze). Jak na razie jest jej dobrze- cały pokój ma "jaśminowy" zapach
Pozdrawiam
anik
tym razem moja gardenia dziwnie się zachowuje, opiszę objawy bo są dziwaczne:
1) przy nowych liściach i pąkach pojawiają się małe drobne przezroczyste łuski
2) wiele pąków, jeszcze przed rozwinięciem, przy podstawie jakby zbutwiało i odpadły albo można było dostłownie dotknięciem dłoni je zdjąć...
3) niektóre pąki od dołu zaczęła pokrywać brązowa łuska, są też i takie, które jakby chcą się rozwinąć ale od góry przeszkadza im taka brązowa łuska
Nie jestem pewna ale najprawdopodobniej dopadła ją szara pleśń, lub mączniak rzekomy.
I znów mówię o oprysku, ale nie bardzo masz wyjście. Obie te choroby zwalcza się tym samym środkiem więc wystarczy, że kupisz na mączniaka rzekomego. Reszta na instrukcji. Postaraj się przytrzymać roślinę do góry dnem i oprystać także dolną stronę liści.