Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
HIPEASTRUM - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 30 Marzec 2006, 19:01   hipeastrum

Ja tylko chciałam zaznaczyć, ze jest jeszcze inne wyjście.
Nie miałam zamiaru instruować cię jak co robić, bo z twoich wypowiedzi jasno wynika, że masz sporą wiedzę. Zwykła babska ciekawość mnie kusi by zadać pytanie, ale nie zadam, bo jak będziesz chciała to sama o sobie coś powiesz.

Petra 

Wysłany: 30 Marzec 2006, 19:11   

W sumie to raczej nie ma co opowiadać, ja poprostu nie potrafię żyć bez kwiatów, nie uczyłam się w szkole o takim kierunku, sama lubię majsterkować, umaluję sobie mieszkanię, podłączę kontakt, naprawię komórkę, po prostu typ majsterkowicza. Sama się dokształcam w temacie kwiatów, ale moja wiedza jest malutka, wiem co nieco o roślinach które mnie inspirują, a o innych nie wiem nic prócz tego że czasem potrafię skojarzyć nazwę z rośliną. W wolnych chwilach piszę wierszę i czasami rysuję, ale nic szczególnego, jeszcze nie znalazłam własnego sposobu na życie.
Pozdrawiam Iwona

Zoe 
Moderator

Wysłany: 30 Marzec 2006, 19:51   rośliny

Sama należę do typu Zosia Samosia. Zazdroszczę ci zdolności do rysunku. Nic tak nie zoła przekazać nastroju chwili jak na szybko zrobiony szkic.
Zaraz te nasze posty Wojtek wyrzuci do powitań.
Wpadaj często i dalej dziel się z nami swoją wiedzą.

Krystyna

Wysłany: 2 Wrzesień 2006, 19:48   

Ja mam hipeastrum nie pamiętam od ilu lat i co roku wspaniale kwitnie. Dokupiłam nowe w innym kolorze i zauważyłam wiosną przy przesadzaniu te czerwone plamy na wszystkich cebulach. To jednak nie przeszkodziło w kwitnieniu i wypuszczeniu zdrowych liści. Po zasuszeniu liści jednak je zaprawię . Actelic ponoć do tego służy.
Ale jak zobaczyłam jakie amarylisy można kupić na Allegro. Cuda. Warto zobaczyć. ( kupić oczywiście też ale drogie).
Pozdrawiam Krystyna

Famelia 

Wysłany: 2 Wrzesień 2006, 20:19   

A propos allegro - czy ktoś kupuje tam rośliny? Jest jakiś godny polecenia sprzedawca? Jakoś boję się tam kupować - może przez to, że niektóre ogłoszenia dotyczące sprzedaży zwierząt wołają o pomstę do nieba...
Więc kupować czy nie?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 2 Wrzesień 2006, 20:43   

Ja kupiłam 2 razy i jestem zadowolona, ale dobrze sprawdź. Ja zawsze omijam te produkty które są "jedyne na allegro", "najwspanialszy okaz" itp.

Krystyna

Wysłany: 2 Wrzesień 2006, 20:55   

Sprawdziłam
niestety nie ma już tych amarylisów. Nie zapisałam jaka firma je sprzedawała a mieli kilkanaście odmian, że trudno się zdecydować. Cena powyżej 30 zł.
Krystyna

Odpowiedz do tematu