Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
HIPEASTRUM - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
Petra 

Wysłany: 28 Marzec 2006, 23:27   HIPEASTRUM - choroby i szkodniki

Witam
Potrzebuję szybkiej odpowiedzi czy czerwone plamy na liściach i bulwach hipeastrum to choroba ( czerwona plamistość) czy zmiany na zdjęciu to choroba?

Pozdrawiam Iwona

kasia 

Wysłany: 29 Marzec 2006, 09:05   

typowa choroba hipeastrum,czerwona plamistosc,niektorzy twierdza ze znika po przechowywaniu cebul w kwasnym torfie,flatego tez przed posadzeniem cebul zaprawia sie je przed chorobami grzybowymi,u mnie tez kiedys wystapila, przesuszyłam rosline, i zdjelam z niej te zarazone łuski

kasia 

Wysłany: 29 Marzec 2006, 09:07   

wydaje mi sie ze twoje hipeastrum miało za mokro,poza tym nie podlewa sie go lejac wode na cebule,trzeba tego unikac,ja swojepodlewam do podtsawki od czasu wystapienia choroby i od roku choroba nie powrocila,nowo zakupione cebule zaprawilam,mam nadzieje ze to pomoze

Petra 

Wysłany: 29 Marzec 2006, 10:12   

Kasiu dziekuje za pomoc, to hipeastrum dostalam wczoraj, wystawiajac komentarz napisalam w nim o tych plamach gdyz tak jak ty uznalam to za czerwona plamistosc, jednak osoba od ktorej kupilam bulwke nie do konca sie ze mna zgadza, na podstawie informacji tej osoby jest to specjalna odmiana lub jakas zaprawa bulwek(takie informacje dostala od zrodla) i z tad to pytanie, chcialam poddac ta watpliwosc pod opinie innych osob.
Dzieki i pozdrawiam Iwona

kasia 

Wysłany: 29 Marzec 2006, 10:41   

Petra napisał/a:
Kasiu dziekuje za pomoc, to hipeastrum dostalam wczoraj, wystawiajac komentarz napisalam w nim o tych plamach gdyz tak jak ty uznalam to za czerwona plamistosc, jednak osoba od ktorej kupilam bulwke nie do konca sie ze mna zgadza, na podstawie informacji tej osoby jest to specjalna odmiana lub jakas zaprawa bulwek(takie informacje dostala od zrodla) i z tad to pytanie, chcialam poddac ta watpliwosc pod opinie innych osob.

Dzieki i pozdrawiam Iwona

specjalna odmiana :lol: :lol:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Marzec 2006, 12:58   hipeastrum

Kasia ma rację.
Nie mniej zdejmowanie porażonych łusek jest możliwe jeśli to dotyczy jednej dwóch warstw. Jeśli jest głebiej to co pozostanie ma mało szansy na wzrost. I opłaca się ratować tylko jakieś cenne odmiany. Odstaw tą cebulę tak bu nie było w pobliżu innego hipeastrum. Musisz uważać bo na rękach możesz przenieść zarodniki grzyba.

kasia 

Wysłany: 29 Marzec 2006, 17:01   

u mnie tylko pierwsze łuski były zarazone,ta wyglada na biała bez łusek,wiec mysle ze moze byc problem,moja miala brazowe suche łuski,jak zwykla jadalna cebula,zgadzam sie ze po zdjeciu jakiejs warstwy to co zostanie moze nie przetrwac...

Petra 

Wysłany: 29 Marzec 2006, 19:16   

Witaj Kasiu, te brazowe luski juz zdjelam, ta biala luske z tymi plamami tez jeszcze moge usunac bo jest juz pomarszczona.
Pozdrawiam Iwona

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Marzec 2006, 19:51   hipeastrum

Petro masz jeszcze jedno wyjście. Jeśli się da odchyl tylko łuskę i jeśli pod spodem też będzie czerwona to w następnej jest już grzybnia i po pewnym czasie też zrobi się czerwona.
Odizoluj roślinę i daj jej zakwitnąć taka jaka jest. Możesz poeksperymentować i zapylić poszczególne kwiaty pyłkiem z innych roślin.
Doprowadzić do otrzymania nasion. Tylko poznacz który kwiatek którym zapylałaś. Otrzymane nasiona wysiej osobno. Istnieje duża szansa że siewki nie będą porażone a może otrzymasz cikekawego mieszańca. Rośliny chore czasem łatwiej mutują.
Odizolowanie jest potrzebne by nie przenieść choroby na zdrowe rośliny.

Petra 

Wysłany: 30 Marzec 2006, 19:53   

Witam
Zoe dzięki za porady, ale ja tylko prosiłam o stwierdzenie czy bulwka jest chora czy nie by muc przesłać link osobie u której kupiłam hipeastrum, gdyż ta osoba miała wątpliwości że to jest choroba. Wiem jak dbać o hipeastrum, i wiem jak się zapyla kwiaty by otrzymać krzyżówkę, ja zapylam storczyki, jednak z hipeastrami tego nie robię gdyż wpływa to niekorzystnie na przyszłe kwitnienie, a na rynku jest dostępna bardzo duża ilość różnych odmian i to mi wystarcza. Mimo wszystko dzięki Ci bardzo, jak nie ja to napewno skorzystają na tym inni.
Pozdrawiam Iwona

Odpowiedz do tematu