Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
katalpa - brązowienie liści
Autor Wiadomość
amator 

Wysłany: 13 Sierpień 2007, 13:14   katalpa - brązowienie liści

witam,
Moja katalpa zaczęła chorować. liście w środkowej części zaczęły zamierać, pojawiła się brązowa plama, obwód nadal pozostaje zielony, bez objawów chorobowych - liście następnie opadają. Oprócz zbrązowienia (na przekroju liścia też) nie ma żadnych innych objawów. Nie zauważyłem też żadnego czynnika chorobotwórczego. Co to może być i jak to zwalczyć. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 13 Sierpień 2007, 17:06   

A wiesz jak wyglądają liście porażone mączniakiem rzekomym lub szarą pleśnią lub mokrą zgnilizną. Niestety najprawdopodobniej jest to choroba grzybowa. Niemniej z twojego opisu nie da sie powiedzieć z czym mamy do czynienia. Jak nie masz swojego to pożycz na chwilę i zrób czytelne zdjęcie takiego porażonego liścia.

amator 

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 08:14   

na pewno nie jest to mączniak ani rzekomy, ani prawdziwy. Nie jest to również mokra zgnilizna, jeśli już to raczej sucha. Liznąłem kiedyś troszkę fitopatologii (niestety nie wiele już pamiętam), obejrzałem więc tego liścia dosyć dokładnie, nigdzie nie widać sprawcy, co oczywiście nie oznacza że go nie ma. Dokładnie za to widać dużą czarną plamę zaczynająca się od nasady liścia i biegnąca ku środkowi. Ma ona średnicy jakieś 3 cm. nerwy są zielone tylko blaszka jest brązowa, a właściwie prawie czarna. Katalpa rośnie niestety na przewiewnym miejscu, po ostatnich wichurach przegięła się. Ustawiłem ją do pionu i przywiązałem do palika, czy to może być przyczyną złego samopoczucia katalpy?
jak przechwycę gdzieś aparat to zamieszczę zdjęcia.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 14 Sierpień 2007, 08:48   

Spróbuj skonfrontować z tym artykułem http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=425. Jak to nie to to będziemy szukać dalej.

amator 

Wysłany: 16 Sierpień 2007, 08:35   

wszystko wskazuje na to ze jest to plamistość liści, katalpę da się odratować. Dzięki Zoe.

mario33 

Wysłany: 19 Sierpień 2007, 19:51   

Proszę o pomoc. Mam podobny problem z brązowieniem liści catalpy no i pokazały się białe plamki na górnych częściach liścia.
Co to jest i jak to zwalczyć najskuteczniej? Catalpę kupiłem około 1,5 miesiąca temu więc sprzedali mi chyba z chorobą :(

Poniżej linki do zdjęć:
http://www.alejazzda.republika.pl/C1.JPG
http://www.alejazzda.republika.pl/C2.JPG
Z góry dziękuję Wam za pomoc

Zoe 
Moderator

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 08:19   

W twoim przypadku to masz do czynienia z mączniakiem prawdziwym i szarą pleśnią.

Niestety musisz kupić dwa różne preparaty

Na mączniaka prawdziwego któryś z wymienionych

Score 250 EC
Topsin M 500 SC
Tarfun 80 WG
Gwarant 500 SC
BAYMAT AE

Na szarą pleśń

Bravo 500 SC
Dithane NeoTec 75 WG
Miedzian 50 WP
Amistar 250 SC
Ridomil Gold MZ 68 WG
Tanos 50 WG
TELDOR 500 SC
EUPAREN MULTI 50 WG

Naprzód opryskaj na mączniaka prawdziwego (ten biały nalot).
Jeśli liści z brązowymi plamami jest niewiele to je oberwij i opryskaj w następnym dniu.

Może się tak zdarzyć, że opryski trzeba będzie powtórzyć po kilku dniach.

mario33 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 19:49   

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Teraz muszę tylko szybko znaleźć jakiś sklep i opryskać.

Dzięki Ci Panie za doświadczonych już ogrodników !!! :)

Odpowiedz do tematu