Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
klon
Autor Wiadomość
Greczynka 

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 21:56   klon

Witam wszystkich na forum.Mam pytanko .Mam klona ma ok.50-60cm i bardzo drobne listki .Listki ma na dodatek lekko pobufrowane.Zastanawiam się dlaczego?Podlewany jest nawozem do kwiatów kwitnących,ale jśli już ma pączki to zaraz one żółkną i opadają.Bardzo proszę o porady i mile widziane wzkazówki.Pozdrawiam wszystkich na forum. :smile: :smile: Pozdrawiam Greczynka.Z góry dziękuje.

kasia 

Wysłany: 23 Kwiecień 2007, 22:01   

masz na mysli abutilion?moim zdaniem to przenawozenie.Pokaz na fotki,bedzie łatwiej,Kiedy roslina była przesadzana.co ile i w jakim stezeniu jest nawozona?jakie ma stanowisko?

Beata P. 

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 21:32   

Również mam "klona". Wiosną liście ma dość spore, ale kiedy latem przychodzi pora kwitnienia wystawiam go na dwór, wtedy dostaje lekkiego szoku i miejsce pięknych liści zastępują pąki. Wtedy listki są mniej więcej trzy razy mniejsze i jest ich o wiele mniej. Stoi cały dzień w palącym słońcu ale najwidoczniej mu to służy, bo roślinka jest oblepiona kwiatem i nowymi pąkami. Intensywne podlewanie po zachodzie słońca i również intensywne nawożenie. Jesienią "klon" wędruje na parapet w domu, gdzie znów dostaje szoku i w ciągu trzech dni gubi wszystkie liście. Po tygodniu widać nowe pędy i roślinka wraca do życia. Wtedy liście są główną atrakcją.

Greczynka może stosujesz nieodpowiedni nawóz? Ja do wszystkich kwiatów (oprócz Datury), stosuję Florovit.

Powodzenia :wink:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 11:11   

Poszukaj lokatorów.

Odpowiedz do tematu