Witam wszystkich na forum.Mam pytanko .Mam klona ma ok.50-60cm i bardzo drobne listki .Listki ma na dodatek lekko pobufrowane.Zastanawiam się dlaczego?Podlewany jest nawozem do kwiatów kwitnących,ale jśli już ma pączki to zaraz one żółkną i opadają.Bardzo proszę o porady i mile widziane wzkazówki.Pozdrawiam wszystkich na forum. Pozdrawiam Greczynka.Z góry dziękuje.
masz na mysli abutilion?moim zdaniem to przenawozenie.Pokaz na fotki,bedzie łatwiej,Kiedy roslina była przesadzana.co ile i w jakim stezeniu jest nawozona?jakie ma stanowisko?
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Również mam "klona". Wiosną liście ma dość spore, ale kiedy latem przychodzi pora kwitnienia wystawiam go na dwór, wtedy dostaje lekkiego szoku i miejsce pięknych liści zastępują pąki. Wtedy listki są mniej więcej trzy razy mniejsze i jest ich o wiele mniej. Stoi cały dzień w palącym słońcu ale najwidoczniej mu to służy, bo roślinka jest oblepiona kwiatem i nowymi pąkami. Intensywne podlewanie po zachodzie słońca i również intensywne nawożenie. Jesienią "klon" wędruje na parapet w domu, gdzie znów dostaje szoku i w ciągu trzech dni gubi wszystkie liście. Po tygodniu widać nowe pędy i roślinka wraca do życia. Wtedy liście są główną atrakcją.
Greczynka może stosujesz nieodpowiedni nawóz? Ja do wszystkich kwiatów (oprócz Datury), stosuję Florovit.