nie wiem, jak pozbyć się mrówek, które pchają mi sie do szałwi? pomóżcie czym się ich pozbyć?
gdzie można znaleźć opis, jak wkleić zdjęcie? ciągle się tego uczę.[/img]
Jeśli pojawiły się mrówki na jakiejś roślinie to zapewne jest na niej mszyca. Żywią się one wydzieliną wytwarzaną przez te robaczki. Mrówki nie są szkodnikami zagrażającymi roślinom.
Obejrzyj dokładnie twoją szałwię a na pewno jest tam mszyca, a z nią to wiadomo co trzeba zrobić.
Podkradłam ci zdjęcie
To powinno wyglądać jakoś tak. Tylko twoje zdjęcie jest malutkie. Z twojego komputera wklej kilka razy większe to może zobaczymy te mrówki. Ewentualnie zrób kolejne zdjęcie tylko z bliska.
idę w takim razie jeszcze raz dokładnie oglądać, jakoś oprócz mrówek nic tam nie widziałam. I te mrówki wędrują tylko do szałwii, pozostałe zioła jakoś omijają.
dzięki za odpowiedź.
no to mam jeszcze inne pytanie
kupiłam niecierpki, stoją na balkonie wschodnim, słońce ich aż tak strasznie mocno nie przygrzewa, mają masę pąków, które odpadają, zaczynają się rozwijać, albo nawet i tego nie zdążą i już ich nie ma. Co robić? może przelałam, nie widzę na liściach niczego, chociaż listki też zrobiły się nieciekawe.
pomóżcie, proszę
Marzenko co znaczy nieciekawe. Pamiętaj, że my ich nie widzimy. Dlatego jak nie ma zdjęcia to bardzo dokładnie opisz. A przy okazji sprawdź czy na spodzie skrzynki nie jest mokro. Odgrzeb trochę ziemi i włóż palec jak najgłębiej. Jeśli jest mokro to trzeba zaprzestać podlewania a wierzchnią warstwę by nie wyschła na pieprz trzeba tylko zraszać.