Witam!
Moje pytanie jest może trochę nietypowe.
Chodzi mi o określenie terminu zwalczania Słonkowca orzechowca.
Jakie preparaty należy stosować już wiem, ale jak z tym terminem?
Informacje, które znalazłem to maj, połowa maja, jak kwitną akacje(ta zasłyszana, ale nie sprawdzona), gdy owady zaczną żerować na liściach.
Ta ostatnia wydaje się najdokładniejsza, ale trudno każdego dnia sprawdzać czy juz pojawiły się Słonkowce tym bardziej, że ten rok jest zupełnie inny (prawie brak zimy) i czy nie pojawią się one np w połowie kwietnia
Andrzej mnie swego czasu uczono, że najlepszą wskazówką jest pojawianie się czubka orzecha w okrywie, jak również sygnalizowany oprysk przeciw owocówce jabłkóweczce.
Innym ważnym czynnikiem jest fakt długiego żerowania szkodnika, a co za tym idzie warto powtórzyć oprysk.
Andrzej mnie swego czasu uczono, że najlepszą wskazówką jest pojawianie się czubka orzecha w okrywie, jak również sygnalizowany oprysk przeciw owocówce jabłkóweczce.
Innym ważnym czynnikiem jest fakt długiego żerowania szkodnika, a co za tym idzie warto powtórzyć oprysk.