Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mącznik szklarniowy - białe muszki
Autor Wiadomość
MAGDA

Wysłany: 13 Kwiecień 2006, 23:09   

dzieki Petra za odp. widze że tylko my tutaj jeszce siedzimy

MAGDA

Wysłany: 30 Czerwiec 2006, 18:18   

pomimo wszystko szkodniki powrócily!!!!!jakies niawyżyte gady :x zcielam bidulke przy samej ziemi--moze to jakoś pomoże :?

Elf

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 10:29   

A propos mączlika szklarniowego - stary sposób babci: garść tytoniu takiego do robienia papierosów (zwykły, najtańszy do kupienia w sklepie z papierosami lub w kiosku) zalać wrzątkiem , naparzyć, ostudzić, rozcienczyć wodą i dokładnie spryskać roślinę. Zabieg powtórzyć po tygodniu. Na pelargoniach działa idealnie co roku, na fuksji nie próbowałam. Dla pewności spróbuj na jednej łodyżce fuksji - nie powinno sie nic dziać, bo to sama natura... Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 10:51   

A ten smrodek?

Gagatek 

Wysłany: 11 Lipiec 2006, 10:56   

Też mi się wydaje że to śmierdząca robota.

MAGDA

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 12:01   

dzieki sprobujetytoniu :P a smrodek???jakos przezyje :? przy okazji-chciaabym sie pozegnac na jakiś czas.Juz w piatek sie wyprowadzam na nowe katy1!! nawet sie siesze bo mam tam 2 wieeeeeeelkie balkony wreszcie za rok bede mogłą miec mały ogrodek[wprawdzie na balkonach ale jak dla mnie to już naprawde duzow porównaniu z tym co teraz] Wiec do zobaczenia jesienia!!!1Będe tesknić za Wami :P :? :cry:

Gagatek 

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 13:00   

Żegnaj i wracaj szybko.

Na jesieni możesz pięknie ozdobić balkon, chryzantemami, wrzosami i innymi jesiennymi kwiatami. :wink:

Petra 

Wysłany: 12 Lipiec 2006, 13:16   

Ja co roku stosuje srodek talstar i jeszcze przy walce z tym paskudztwem mnie nie zawiodl, rozcienczam reszte delikatnie i podlewam tym glebe.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Elf

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 09:29   

Wbrew pozorom smrodek jest niewielki i tylko przy parzeniu tytoniu, później nie zauważyłam, a sposób się sprawdzil bez wiekszych nakładów, osobiście próbowałam także jakiś środek chemiczny na to paskudztwo, ale efektów nie było stąd też sprawdzilam sposob babci i stosuję od lat... Talstaru nie próbowałam, pewnie jest skuteczny, ale z tego co wiem to nie służy do podlewania tylko do oprysku. Czy nie szkodzi się w ten sposób roślinkom?

Petra 

Wysłany: 13 Lipiec 2006, 10:08   

Wiem ze nie sluzy do podlewania ale rozcienczony jak narazie nie zaszkodzil, po drugie jak pryskam rosliny to sie z nich az leje i srodek i tak splywa do podloza, przy okazji wytepiam te robactwo w podlozu co to lubi wilgotna stale glebe, a inne nieproszone goscie tak szybko wychodza na powierzchnie ze sie za nimi az kurzy :wink:

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Odpowiedz do tematu