Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
O mszycach
Autor Wiadomość
tellerka 
Moderator

Wysłany: 9 Czerwiec 2007, 06:59   O mszycach

Dziś w tv... pan mówił o sposobach na mszyce. Po pierwsze proponował usuwać je silnym strumieniem wody (nie niszczy ale usuwa z roslin ktorym czynią najwięcej szkody). Potem pokazał jak się robi wywar z rabarbaru do pryskania roślin jadalnych. (zagotowany i wystudzony rabarbar z wodą). Nie niszczy mszc ale niechętnie włażą . Potem pokazał gnojówkę z ppokrzyw - i ważna uwaga! ona działa tylko w okresie gdy się pieni! Rozcieńczać 1:50. Zniechęcająco na owady działa również lawenda.

Z innych ciekawostek ... pokazał atrament z płatków maku....

Pozrawiam :)

aiszo 
Moderator

Wysłany: 9 Czerwiec 2007, 09:32   

Oooo, ja też oglądam "Rok w ogrodzie" :lol:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Czerwiec 2007, 09:50   

No to po rabarbar do sklepu. Najlepiej będzie to widać na różach.

Z tym strumieniem wody to jest tak, że owszem część spłuczesz tylko nie zdziw się jak po kilku dniach będziesz ich miała więcej niż poprzednio. Na koniec i tak sięgniesz po chemię.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 9 Czerwiec 2007, 17:46   

W Warszawie z pewnocią kupię, ale się chłop zdziwi jak nie dostanie kompotu ;)

Pozdrawiam :)

Lucyna61 

Wysłany: 9 Czerwiec 2007, 19:08   

Mam problem z krzewami agrestu (plantacją). Na tegorocznych odrostach pojawiły sie mszyc, które niszczą krzewy. Licze na jakieś skuteczne rady związane z tym tematam. Co stosować aby nie zaszkodziło owocą? pozdrawiam wszystkich sadownikow :smile:

Beata P. 

Wysłany: 14 Czerwiec 2007, 20:58   Re: O mszycach

tellerka napisał/a:
Dziś w tv... (...) Potem pokazał gnojówkę z pokrzyw - i ważna uwaga! ona działa tylko w okresie gdy się pieni! Rozcieńczać 1:50. (...)
Pozrawiam :)

Słyszałam że z tą gnojówką nie ma żartów. Ma ktoś może przepis jak ją zrobić. Ja słyszałam, że zalewa się pokrzywę na 24h i pryska rośliny ale nie wiem ile tych pokrzyw ile tej wody, POMOCY.

Na różach zwalczyłam chemią, ale warzyw nie mogę, bo mam małe dziecko i to głównie ze względu na nią założyłam ogródek.

Ratujcie.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 11:16   

Nie przesadzaj. Zastosuj sie tylko do okresu karencji. Nawet nie wiesz ile dajesz dziecku chemi w tzw zdrowych produktach kupowanych w sklepach a skierowanych do dzieci. Najgorsza we wszystkim jest przesada.

Koperek z mszycą można umyć najprzód wkładająć go całego do wody na parę minut potem bierzącą wodą spłukać co zostało i już.

Beata P. 

Wysłany: 16 Czerwiec 2007, 13:55   

Jeszcze nigdy nie udało mi się całkowicie zmyć mszycy ze ściętego kopru. Temat tyczy się również buraczków. Mimo umycia siedzą chyba w łodyżkach bo botwinka zamienia się w "mszycówkę". Spróbuję z rabarbarem i z czosnkiem.

Bardzo dziękuję. :smile:

Beata P. 

Wysłany: 16 Czerwiec 2007, 13:57   

Zoe napisał/a:
Nie przesadzaj. Zastosuj sie tylko do okresu karencji.

Karencja około dwa tygodnie... to już koper przerośnie.... :evil:

Etelia 

Wysłany: 16 Czerwiec 2007, 20:18   

Mszyca to zrodlo bialka :mrgreen: a wiadomo bialko potrzebne :mrgreen: Inni jedza gorsze rzeczy i sobie chwala :wink: E.... to tylko zart :razz:

Odpowiedz do tematu