Dziś w tv... pan mówił o sposobach na mszyce. Po pierwsze proponował usuwać je silnym strumieniem wody (nie niszczy ale usuwa z roslin ktorym czynią najwięcej szkody). Potem pokazał jak się robi wywar z rabarbaru do pryskania roślin jadalnych. (zagotowany i wystudzony rabarbar z wodą). Nie niszczy mszc ale niechętnie włażą . Potem pokazał gnojówkę z ppokrzyw - i ważna uwaga! ona działa tylko w okresie gdy się pieni! Rozcieńczać 1:50. Zniechęcająco na owady działa również lawenda.
Z innych ciekawostek ... pokazał atrament z płatków maku....
No to po rabarbar do sklepu. Najlepiej będzie to widać na różach.
Z tym strumieniem wody to jest tak, że owszem część spłuczesz tylko nie zdziw się jak po kilku dniach będziesz ich miała więcej niż poprzednio. Na koniec i tak sięgniesz po chemię.
Mam problem z krzewami agrestu (plantacją). Na tegorocznych odrostach pojawiły sie mszyc, które niszczą krzewy. Licze na jakieś skuteczne rady związane z tym tematam. Co stosować aby nie zaszkodziło owocą? pozdrawiam wszystkich sadownikow
Dziś w tv... (...) Potem pokazał gnojówkę z pokrzyw - i ważna uwaga! ona działa tylko w okresie gdy się pieni! Rozcieńczać 1:50. (...)
Pozrawiam
Słyszałam że z tą gnojówką nie ma żartów. Ma ktoś może przepis jak ją zrobić. Ja słyszałam, że zalewa się pokrzywę na 24h i pryska rośliny ale nie wiem ile tych pokrzyw ile tej wody, POMOCY.
Na różach zwalczyłam chemią, ale warzyw nie mogę, bo mam małe dziecko i to głównie ze względu na nią założyłam ogródek.
Nie przesadzaj. Zastosuj sie tylko do okresu karencji. Nawet nie wiesz ile dajesz dziecku chemi w tzw zdrowych produktach kupowanych w sklepach a skierowanych do dzieci. Najgorsza we wszystkim jest przesada.
Koperek z mszycą można umyć najprzód wkładająć go całego do wody na parę minut potem bierzącą wodą spłukać co zostało i już.
Jeszcze nigdy nie udało mi się całkowicie zmyć mszycy ze ściętego kopru. Temat tyczy się również buraczków. Mimo umycia siedzą chyba w łodyżkach bo botwinka zamienia się w "mszycówkę". Spróbuję z rabarbarem i z czosnkiem.