Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PALMY - jej choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
jolka2006

Wysłany: 13 Grudzień 2006, 21:32   

dziekuje za porade srodek zadzialal i palma ma sie dobrze

Zoe 
Moderator

Wysłany: 14 Grudzień 2006, 13:12   

No to się bardzo cieszę, że ci się udało.

justyna

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 10:26   PALMY - jej choroby i szkodniki

Witam.Mam do Państwa wielka prśbę...Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu i zwalczeniu małych szkodnikow przez ktore usychaja palmy prawie w calym domu! Larwy sa małe i białe a dorosłe osobniki czarno-biale. Na spodniej czesci lisci pojawia sie bialy osad po czym lisc usycha. Bardzo prosze o pomoc i z góry dziekuje

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 16:38   

Jeśli jest biały osad to najprawdopodobniej są to wełnowce.
Ale na zdjęciu wygląda to tak jakby odstawała skórka z pod której wyssano miękisz. A to wskazywałoby na wciornastka.

Proponuję wizytę w sklepie ogrodniczym i sprawdzenie co jeszcze mają ze środków owadobójczych pozwalających zniszczyć oba szkodniki.

Może to być Karate, jego powinni mieć. Potem zastosuj się do zawartej w opakowaniu instrukcji.

justyna

Wysłany: 29 Styczeń 2007, 18:57   

Dziekuje bardzo za pomoc...Jużbiegnęzastosowaćsie do zaleceń i mam nadzieje że zadziała :wink: Pozdrawiam

Dorcia

Wysłany: 26 Marzec 2007, 21:35   

właśnie z powodu mojej palmy zaczęłam szukać w necie bardziej intensywnie niż wcześniej jakichkolwiek informacji o roślinkach :wink:
jakiś miesiąc temu zaczęła mi marnieć :( ,co prawda nie jest dużym okazem ,bo ma jakieś 50 cm ,ale do tej pory ślicznie rosła i na jesieni nawet mi kwitła jak to były kwiaty :wink:

ale zauważyłam też "zwierzątka" ,pojechałam do cetrum ogr. po jakiś preparat do zwalczenia tego - dostałam "Mszyca-stop" i choć byłam pewna,że to nie mszyce ale pani mnie zapewniała,że zadziała ... pryskałam i nic ... po tygodniu znowu sie pojawiały :( już miesiąc z tym walczę ,przecieram liscie ,pryskam i nic ..

no i dopiero tutaj widzę ,jak nazywa sie moja "zwierzyna" - to wciornastki !!! już wiem po co je powinno zwalczyć - dam znać jak mi poszło :D (dziwi mnie bardzo że mino,że je dokładnie opisywałam to pani nie wiedziała co to za szkodniki :roll: )

aiszo 
Moderator

Wysłany: 27 Marzec 2007, 06:06   

Ja biegnę do ogrodnika zawsze z zaatakowanym fragmentem rośliny. Sam opis zwierzęcia nie zawsze pomaga.

Joanna52 

Wysłany: 30 Lipiec 2007, 07:36   

Areka ma plamy. Jest na północno- wschodnim oknie. Podlewałam , dopiero jak miała sucho, ale otwierałam okno . Wyczytałam po fakcie że polyscias schnie z tego powodu, :???: :cry: może i nie tylko więc chociaż to nie ten temat , wkleję zdjęcie listka . Całkiem mozliwe że opróćz moich błędów coś je zżera?

Odpowiedz do tematu