Wysłany: 29 Styczeń 2007, 10:26 PALMY - jej choroby i szkodniki
Witam.Mam do Państwa wielka prśbę...Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu i zwalczeniu małych szkodnikow przez ktore usychaja palmy prawie w calym domu! Larwy sa małe i białe a dorosłe osobniki czarno-biale. Na spodniej czesci lisci pojawia sie bialy osad po czym lisc usycha. Bardzo prosze o pomoc i z góry dziekuje
Jeśli jest biały osad to najprawdopodobniej są to wełnowce.
Ale na zdjęciu wygląda to tak jakby odstawała skórka z pod której wyssano miękisz. A to wskazywałoby na wciornastka.
Proponuję wizytę w sklepie ogrodniczym i sprawdzenie co jeszcze mają ze środków owadobójczych pozwalających zniszczyć oba szkodniki.
Może to być Karate, jego powinni mieć. Potem zastosuj się do zawartej w opakowaniu instrukcji.
właśnie z powodu mojej palmy zaczęłam szukać w necie bardziej intensywnie niż wcześniej jakichkolwiek informacji o roślinkach
jakiś miesiąc temu zaczęła mi marnieć ,co prawda nie jest dużym okazem ,bo ma jakieś 50 cm ,ale do tej pory ślicznie rosła i na jesieni nawet mi kwitła jak to były kwiaty
ale zauważyłam też "zwierzątka" ,pojechałam do cetrum ogr. po jakiś preparat do zwalczenia tego - dostałam "Mszyca-stop" i choć byłam pewna,że to nie mszyce ale pani mnie zapewniała,że zadziała ... pryskałam i nic ... po tygodniu znowu sie pojawiały już miesiąc z tym walczę ,przecieram liscie ,pryskam i nic ..
no i dopiero tutaj widzę ,jak nazywa sie moja "zwierzyna" - to wciornastki !!! już wiem po co je powinno zwalczyć - dam znać jak mi poszło (dziwi mnie bardzo że mino,że je dokładnie opisywałam to pani nie wiedziała co to za szkodniki )
Areka ma plamy. Jest na północno- wschodnim oknie. Podlewałam , dopiero jak miała sucho, ale otwierałam okno . Wyczytałam po fakcie że polyscias schnie z tego powodu, może i nie tylko więc chociaż to nie ten temat , wkleję zdjęcie listka . Całkiem mozliwe że opróćz moich błędów coś je zżera?
_________________ Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć.