Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PALMY - jej choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
marekmruk10

Wysłany: 28 Styczeń 2006, 10:30   usychające liście palmy

witam na imie mam marek .na tym forum jestem pierwszy raz i myśle ze nie ostatni.mój problem to usychające liscie palmy.dodam że palma została przywieziona z grecji rosła tam dziko .została wykopana i przywieziona z ziemią w której rosła .zasadziłem ją razem z orginalnym podłożem i dokupiłem ziemie kwiatową która uzupełniłem wolne miejsce w dość obszernej donicy.po pewnym czasie podlałem ją nawozem kupionym w sklepie (na butelce napisane jest że to do palm).czy gdzieś popełniłem błąd palma usycha (zewnętrzne duże liście ) POMOCY CO MAM ROBIĆ :cry:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Styczeń 2006, 18:36   palma

Przypomnieć sobie, że to nie ta strefa klimatyczna. U nas teraz jest mniej światła niż teraz w Grecji. Rosła dziko, czyli w zupełnie innch warunkach niż w mieszkaniu. Musi mieć czas na odchorowanie. Nie nawozi się rośliny dopiero co przesadzonej. Bo w ziemi są nawozy. Dodanie nowych spowoduje efekt zasolenia gleby. I co z tego że roślina ma pokarm kiedy jest on dla niej niedostępny. Poza tym nie piszesz cz korzenie nie zostały uszkodzone. Możliwości jest wiele do tego może dojść jeszcze choroba.
Przyglądnij się tym usychającym liściom. Jeśli wydaCi się coś podejrzane weź lupę. I ewentualnie jeszcze napisz.
Pozdrawiam Zoe

marekmruk10

Wysłany: 19 Luty 2006, 01:42   

pomału daje rade .liscie od srodka zaczynaja sie pokazywac calkiem zielone i zdrowe .prosze o doradzenie mi jaka ziemia i jaki nawóz

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Luty 2006, 09:57   palma

Poczekaj. Jeszcze trochę poczekaj. Przecież po przywiezieniu dałeś jak pisałeś dużą doniczkę. Roślina chorowała, więc korzenie silnie nie rosły. Przesadzanie nie wydaje się potrzebne. Możesz zdjąć trochę wierzchniej warstwy na jej miejsce dać nową ziemię. Tylko nie uszkodź korzeni. Musisz to zrobić ręką. Włóż rękawicę i wygarnij z doniczki tyle ziemi ile się da bez skrobania po korzeniach. Nasyp w to miejsce nowej. W sklepach są ziemie do palm. Z dokarmianiem poczekaj. W połowie marca możesz zacząć dokarmiać. Do końca kwietnia stosuj połowę dawki. Potem będziesz mógł dokarmiać pełną dawką. Każdemu rekonwalescentowi daje się lekkie pożywienie, a nie kotlet z kapustą. Pamiętaj, że palmy rosną w dość suchym klimacie i ziemia powinna być wilgotna ale nie mokra. Każdy nadmiar wody w ziemi to mniej powietrza przy korzeniach. Najtrudniejszą umiejętnością w hodowli roślin doniczkowych jest umiejętność podlewania. Podlewaj tylko wówczas kiedy roślina potrzebuje. Włóż palec do doniczki i jeśli wewnątrz jest dość wilgoci nie podlewaj. Obserwuj liście jeśli zauważysz jakieś plamy napisz. Pisać możesz o wszystkim nie tylko jeśli z rośliną coś nie tak. Czytaj co inni piszą może będziesz chciał się przyłączyć do ich postulatów może będziesz chciał od siebie coś dodać. Najlepszą szkołą dla nas są zawsze cudze problemy.

Gość

Wysłany: 19 Luty 2006, 22:18   

wg mnie Zoe ma 120% racji. Jednym z najczesciej popelnianych bledow jest zawsze. dawanie czegos "za duzo": wody, nawozu, srodkow chemicznych, owadobojczych.
1. Dla rosliny - kazdej przeniesienie w inne miejsce z jej dotychczasowego srodowiska jest szokiem. Musi miec czas aby zasymilowac sie w nowym miejscu. W tym czasie nie podlewamy, nie nawozimy, oslaniamy od ostrego slonca a szczegolnie od promieni uv (nawet jak rosla na sloncu bez oslony)
2. Nie uzywaj, jezeli nie musisz gotowej ziemi dla: palm, storczykow, kaktusow - to jest przewaznie tzw badziew. Lepiej poszukaj dobra strone o hodowli palm strefy srodziemnomorskiej i znajdz info o tym w jakim podlozu powinna roslina rosnac a nastepnie spobuj zdobyc podobne skladniki i samemu zrobic mieszanke
3. jezeli zmieniasz ziemie w podlozu lub uzupelniasz to zwracaj uwage na to czym uzupelniasz. Wg moich informacji prawie 100% mieszanek do kwiatow ma dodane nawozy zawierajace duzo azotu, sladowe ilosci fosforu i potasu. Producenci "ziemi do kwiatow" nazywaja to czesto nawozami startowymi. Nie wiadomo jakie skladniki zawiera taka mieszanka, byc moze zawarte w nij nawozy pomaga "wystartowac" rosline do smietnika.

jolka2006

Wysłany: 5 Październik 2006, 19:19   palma liwistona

moja palma liwistona od wakacji ma bardzo jasnozielone liście i na większości pojawiły sie brązowe plamy
jak ją leczyć
dodaję że jest u mnie trzeci rok i nigdy nie było nic podobnego

Zoe 
Moderator

Wysłany: 5 Październik 2006, 19:53   

Musisz coś więcej napisać na temat tych plam. Są suche czy nie, mają jasnozieloną czy czerwoną obwódkę, czy ta obwódka jest bardzo wyraźna czy jest to rozmazane.
Jeśli masz możliwość zrobienia zdjęcia to byłoby najlepiej.

jolka2006

Wysłany: 6 Październik 2006, 16:36   

Lisie nie wysychaja w calosci brązowieja na koncach pojawia sie tez brazowa plama w samym srodku i tworzy sie brazowy pylek plamy nie maja charakterystycznych obwódek (moze nieco ciemniejszy braz)nie zauwazylam zadnych szkodnikow

http://www.fotosik.pl/pok...91d294b135.html

http://www.fotosik.pl/pok...75f7f85dc1.html

Poprawione przez petra

Zoe 
Moderator

Wysłany: 6 Październik 2006, 19:41   

Jest to prawdopodobnie głownia palmy jeśli te plamy pylą.
Tu bez oprysków się nie obejdzie.
Kup środek o nazwie Miedzian 50. I zgodnie z instrukcją przygotuj ciecz roboczą. Będzie pewna trudność bo saszetki zawierają ilość środka na około 5 litrów wody. Musisz wysypać ten proszek i dokładnie podzielić na porcje w zależności od stężenia i wielkości opryskiwacza.

Liście mocno uszkodzone trzeba usunąć ty walczysz o te jeszcze zdrowe i te które choroba zaatakowała w niewielkim stopniu.

jolka2006

Wysłany: 9 Październik 2006, 20:26   

bardzo dziekuje za porade na pewno z niej skorzystam a o efektach poinformuje

Odpowiedz do tematu