Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pleśń na ziemi
Autor Wiadomość
Marzena125

Wysłany: 8 Marzec 2007, 15:41   Pleśń na ziemi

Witam,
W moich roślinakch doniczkowycg - na ziemi pojawiła się biały, gruby nalot- chyba pleśń jakowaś lub inny grzyb. Próbowałam zbierać ją z powierzchni wraz z ziemią ale po jakimś czasie odrasta. Co gorsza widzę, że pojawia się we wszystkich kwiatkach, które mam w całym domu. Czy to starych, czy też nowokupionych. Czy to coś przemieszcza sie w powietrzu na takie odległości? - między pokojami? Żle- bo moje dziecią starsze uczolone jest na grzyby. Jeśli to coś lta wszędzie to mam wyrzucić wszystko, czy jest może jakiś środek czy sposób na to świństwo? Dodam, że mam również te tzw. skoczkonogi i towarzyszące im muszki- ale na ten temat już sobie poczytałam w innym temacie.
Proszę o pomoc, pozdrawiam.

Zoe 
Moderator

Wysłany: 8 Marzec 2007, 20:08   

Marzeno przelałaś rośliny.
Tak naprawdę radykalnym rozwiązaniem byłoby przesadzenie roślin do nowej ziemi z usunięciem jak najwięcej starej ale bez uszkadzania korzeni. Jeśli to niemożliwe to w sklepie ogrodniczym kup Topsin i zrób roztwór 0,2 % czyli 2 ml cieczy na litr wody. i tym podlej kwiatki. To do końca nie pomoże ale zmniejszy ilość pleśni.

Sprawdź ilość wody w ziemi wyjmując roślinę z doniczki. Jeśli ziemia przy spodzie jest mokra to zwiń ją w ręcznik papierowy i lekko obciśnij. To trzeba zrobić kilka razy zmieniając papier i z powrotem wsadź do doniczki. Zrób to dwa dni po podlaniu środkiem, albo na dzień lub dwa przed podlaniem.

Marzena125

Wysłany: 9 Marzec 2007, 10:07   

Bardzo dziękuję za radę.
Czy myślisz, że przelałam wszystkie roślinki, czy też pozarażały się od siebie? Dodam, ze nigdy w życiu nie miałam w roślinkach pleśni a przecież podlewam je cały czas tak samo (tzn. przeżywają raczej pory suche :) niż deszczowe ale jak widać nie wychodzi im to na dobre)
Czy przy opcji wymiany całej ziemi można do goła wypłukać ziemię- np prysznicem spomiędzy korzeni? Chciałabym pozbyć się przy okazji tych skoczkonogów... :evil:
Trochę będzie mi to trudno zrobić - mieszkam w bloku- gdzie tu wylać wodę z ziemią...
Pozdrawiam

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Marzec 2007, 10:14   

Całej ziemi nie wypłukuj. Skoczogonków można się pozbyć wstawiając roślinę do wiadra z wodą. Wówczas wszystkie larwy wypłyną i po chwili będa na powierzchni wody, którą trzeba zlać razem z robakami.

Odpowiedz do tematu