Wysłany: 16 Lipiec 2007, 06:43 pomocy dla mojej paprotki!!
Dopiero od niedawna mam w domu kwiatki. Dbam, podlewam, czytam na temat pielęgnacji kwiatów, a tu moja mała paproć, którą ndostałam w prezencie umiera! Najpierw schła liść poliściu. A teraz na liśtkach pojawiły się brązowe kulki, tak jakby WYRASTAŁY z liści. Tworzy się zgrubienie które rośnie i rośnie. Usuwała systematycznie te liście ze zgrubieniami ale za kilka dni już nie będzie co usuwać. Czy wiecie co to za wstrętny szkodnik????
Nie, to żadne zarodniki.Niestety! Też bym je wolała. To coś, co siępojawia to jest nierównomierne. Pojawia się na liściu, najpierw jako niewielkie zielonkawe zgrubienie, a pózniej rośnie i brązowieje ,aż staje sie naprawdę duże i tak na kolejnych liściach aż marnieje cała gałązka, która usycha. W ogóle to do kwiatków mam jakiegoś pecha.
Poszłam i jeszcze raz obejrzałam tą wyłysiałą paprotkę. Na niektórych liściach są maleńkie białe kropeczki, takie białe lekko wypukłe punkciki jakby coś przeszło i zostawiło ślad!!