Na liściach surfinii pojawiły sie dziwne żółte plamki. Roślinka wygląda marnie, kwiatki ma mniejsze . W skrzynce są jeszcze jeszcze dwa kwiatki i wyglądają normalnie. Nawoziłam co 2 dni. Jaka może być przyczyna choroby mojego kwiatka?? Czy uda się go uratować??
Załączam zdjęcie
Oj chyba poparzenie to jest, ale nawozem. Ja mam syrfinie na południowym balkonie i nigdy nie miały takich objawów. Są na słońcu od 12-ej do samego zachodu. Bardziej mi to wygląda na poparzenie nawozem. Czy przypadkiem nie polałaś po liściach jak mocno świeciło słońce? Nawóz na liściach i słońce = poparzenie.
Nawożenie co 2 dni to chyba za często.Nadmiar nawozu wg mnie.Spróbuj przez jakis czas podlewać samą wodą żeby wypłukać nawóz i zobaczysz czy to coś pomoże.Ja zasilam moje surfinie raz w tygodniu.
Nemezjo wszystko zalezy jaki nawóz się stosuje, ja tez stosuję co 2 dni (naturalny w płynie) i surfinie mają juz po metr długości, że korytek juz wogóle nie widać, całe w kwiatach.