Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
SZEFLERA - choroby i szkodniki
Autor Wiadomość
kindza

Wysłany: 23 Sierpień 2006, 20:50   

no widze że nikt sie nie spotkal z tym..
w kazdym razie w sklepie zaproponowano mi jakis preparat na grzyby wiec kupilam i zobaczymy czy poskutkuje

Zoe 
Moderator

Wysłany: 24 Sierpień 2006, 08:50   

To antaraknoza więc sprawdź tylko czy wśród wymienionych na etykiecie chorób takową znajdziesz.

kindza

Wysłany: 26 Sierpień 2006, 20:43   

tak mam cos takiego na etykiecie tylko nie wiem jak często mam te opryski robić i jak długo bo na ulotce jest napisane co 7-14 dni

swoja droga to po jakim czasie powinny zniknąć objawy chorobowe i kiedy będę mogła spłukać roślinę zwykłą woda bo po tym specyfiku na liściach są bardzo brzydkie „plamy osadowe” (nie wiem jak to się powinno fachowo nazywać :P )

i jeszcze jedno pytanie jak się to cholerstwo przenosi bo zdaje się że mój fikus benjamiński (chyba tak się nazywa) zaczyna mieć podobne objawy i zastanawiam się czy mi się to nie rozlezie na resztę kwiatków :/

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2006, 07:16   

Jak każdy grzyb roznosi się przez zarodniki. Są ich miliony w powietrzu.
Przenosisz na rękach.
Jeśli podobne plamy widać na innym kwiatku to opryskaj teraz wszystkie znajdujące się w pobliżu. Nie czekaj aż minie te 7 dni. Potem powtórz za 7 dni i odczekaj 3-4 dni. Jeśli na żadnej roślinie nie pojawią się nowe plamy to znaczy, że koniec kuracji. Ten osad musisz ścierpieć.

kindza

Wysłany: 27 Sierpień 2006, 12:48   

Plamy na liściach się już nie pojawiają ale listki nadal samoistnie opadają na podłogę (mówię o szeflerze).. wiec mam nadal pryskać czy już nie ?
Bo u fikusa jakoś szybciej poszło.. oberwałam chore listki spryskałam go tym środkiem i jak na razie nie ma nowych plam a liście nie opadają…

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2006, 14:17   

Szeflera wiodocznie jest bardziej wyniszczona chorobą. Zrób jeszcze jeden oprysk. Najprawdopodobniej liście mocniej zaatakowane odpadną.

kindza

Wysłany: 27 Sierpień 2006, 15:00   

W takim razie jeszcze raz ja spryskam i czekam aż opadnie co ma opaść i po jakim czasie będę mogła spłukać jej liście (zresztą dotyczy to wszystkich kwiatków w domu – chodzi mi o ten osad na liściach) bo nie chce zrobić tego za szybko żeby mi to nie wróciło ..

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2006, 20:16   

Jak zuważysz, że nowe przyrosty(w pełni wykształcone, nie dopiero wychodzące z pąka) są zdrowe to możesz przystąpić do mycia roślin.

kindza

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 12:18   

o to zdaje się ze troche sobie poczekam .. ale cieszy mnie to, że od paru dni nie odpadł żaden nowy liść więc może bedzie dobrze..
dziękuje za rady i zainteresowanie Zoe :*

franglik

Wysłany: 14 Grudzień 2006, 12:40   chora szeflera, liscie brązowieją i odpadają

moja szeflera tez to chyba ma ale nie wiem o jakiej etykiecie i chorobie mowicie. prosze o pomoc, czym ja opryskac?

Odpowiedz do tematu