Wysłany: 28 Lipiec 2007, 19:30 tarczniki- prośba o pomoc:(
Od jakiegoś czesu moja kalamondyna gubi liście( średnio 5 liści dziennie). po przeczytaniu opisu tarczników pomyślalam, ze pewnie to jest przyczyną. Nigdy nie mialam do czynienia z tarcznikami więc nie wiem jak wyglądają. Zaobserwowalam bardzo malutkie, woskowe plamy na spodniej stronie liścia. Czy to są tarczniki? jeśli tak jakie środki mam zastosować zeby moja kalamondynka na tym nie ucierpiala? Proszę o pilną odpowiedź i z góry dziękuję :(:(
Dziekuję! mam jeszcze jedno pytanie: Czy roslina zaatakowana przez tarczniki, czy tez inne czerwce, wypuszcza nowe pędy, kwiaty- jednym slowem: czy się normalnie rozwija?
Ja po prostu nie mam pewnosci czy to sa tarczniki, bo nigdy nie widzialam tarczników " na zywo". Wiem jedno: szkodnik wysysa substancje odżywcze z rosliny, co znacznie ją oslabia. Natomiast moja roślina po za tym, ze masowo gubi liście, ciagle wypuszcza nowe pędy i kwitnie. Czy to normalnie w przypadku zaatakowania przez tarczniki? Warto wspomnieć, ze liście, które kalamondyna zrzuca są zupelnie zdrowe, na niektórych zaobserwowalam malutkie, woskowe, przezroczyste kropeczki, ktore ciezko mi dojrzeć gołym okiem. Czy to aby na pewno tarczniki??