Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wełnowce!
Autor Wiadomość
Monika:) 

Wysłany: 30 Wrzesień 2006, 22:41   wełnowce!

w jaki sposób radzicie sobie z wełnowcami, ja kupiłam jakieś specjalne tabletki ale nie pomogły... a teraz te robale zaatakowały mojego najlepszego kaktusa i nie wiem co robić... proszę o pomoc

Zoe 
Moderator

Wysłany: 1 Październik 2006, 12:40   

Na wełnowce nigdy nie stosowałam żadnych prepratów. Zawsze woda, i kilka kropel denaturaty oraz watki lub tp. Przy czym po zmyciu jednego miejsca wacik wyrzucałam. Czasami zabieg trzeba było powtórzyć , ale na tym się kończyło. Z kaktusem tak się chyba nie da, więc idź do ogrodniczego i poproś o jakiś środek do oprysku.

KaRo

Wysłany: 1 Październik 2006, 16:11   

Dopowiem jeszcze,że możesz spróbować patyczek higieniczny moczyć w tym roztworze zaleconym przez Zoe lub w czystym denaturacie jak robię ja.Jeśli jest za krótki możesz nawijać watkę np. na wykałaczkę.

Wysłany: 1 Październik 2006, 16:52   

dzięki, spróbuję z tym denaturatem. O środek do opryskiwania już pytałam ale nic nie mieli oprócz tych tabletek...

Roland

Wysłany: 1 Październik 2006, 22:23   

podpowiedź z netu:
...Wełnowce żerują najczęściej na spodniej stronie liści, lub na ogonkach liściowych. Niektóre atakują także szyjkę korzeniową. Wysysają sok, co bardzo osłabia roślinę. Liście żółkną i opadają. Z czasem silnie porażona roślina zamiera. Poza tym wełnowce wydzielają lepką, bogatą w cukry substancję - rosę miodową, która jest doskonałą pożywką dla grzybów sadzaków. Sadzaki nie są co prawda pasożytami, lecz ich czarne skupiska utrudniają fotosyntezę, co również bardzo osłabia roślinę.
Najprostszym i najbardziej polecanym do stosowania w mieszkaniach sposobem na pozbycie się wełnowców jest dokładne przetarcie liści i łodyg watą nasączoną 50-procentowym roztworem alkoholu z niewielkim dodatkiem płynu do mycia naczyń. Jeśli jednak szkodniki zdążyły się rozplenić w wielką żarłoczną kolonię, konieczne jest opryskanie pestycydem. Może to być Actellic 50 EC w stężeniu 0,1%. Zabieg należy powtórzyć dwu- lub trzykrotnie (co tydzień). Zanim przystąpimy do opryskiwania, przenieśmy roślinę do niezamieszkanego pomieszczenia.

Wysłany: 13 Październik 2006, 19:35   

na kaktusa muszę kupić coś do opryskiwania bo z patyczkami się nie dało...
ale parę dni temu dostałam storczyka (felenopsisa) i zauważyłam, że też siedzą na nim wełnowce. Czy ze storczykami postępuje się tak samo jak w przypadku innych kwiatów (mam na myśli denaturat) czy raczej stosować inne środki?

aechmea 

Wysłany: 13 Październik 2006, 21:18   

lepiej kup jakąś chemię na te wełnowce. mam nieskuteczne doswiadczenia ze zbieraniem wełnowców patyczkami. One również siedzą w korzeniach i tam sie rozmanażają. Jesli tam juz siedzą to nc nie pomoże zbieranie.

wasia

Wysłany: 4 Listopad 2006, 10:07   

Jak wyglądają takie wełnowce bo na moim kaktusie też siedzi jakieś dziadostwo ale nie wiem czy to to (biały meszek w miejscach z których wyrastają kolce a po jakimś czasie kolce daje się łatwo wyjąć z kaktusa).

Zoe 
Moderator

Wysłany: 4 Listopad 2006, 19:34   

No to masz wełnowce. Nazwa stąd, że robale podobne do mszyc wytwarząją kamuflarz i ochronę w postaci takiego wełnowatego kokonu.
Ten kokon sprawia, że chemia jest mało skuteczna jeśli wcześniej nie pozdejmuje się patyczkami tego kokonu i przy okazji nie podleje ziemi tym co się pryskało.

Dwa razy wstawiłaś tą wiadomość, ale już się tym zajęłam - Agata

Wysłany: 18 Maj 2007, 18:59   

znowu :evil: jak ja nie cierpię tych robali... akcja z kaktusami się ostatnio nie powiodła, więc musiałm je wyrzucić żeby nie mieć większych strat - a teraz patrzę i znowu.... :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Odpowiedz do tematu