Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ziemiórki
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2007, 15:59   

Różo jak nie ma to Diazol nie jest skuteczny. Nadchodzi zima i problem z ziemiórkami będzie się powiększał. Podaje ci link do sklepu internetowego. Tam go zamówisz i na jakiś czas będzie.

Róża 

Wysłany: 27 Sierpień 2007, 16:04   

zoe a gdzie ten link? :grin:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 27 Sierpień 2007, 16:30   

Przepraszam już wklejam. http://www.e-hortico.pl/g...?id=1353&item=1

poli 

Wysłany: 30 Październik 2007, 19:17   

Ja dostałam w sklepie ogrodniczym na ziemiórki tylko Diazol. I mam pytanko - jak często mogę powtarzać podlewanie z tym środkiem?

Pozdrawiam
Poli

Zoe 
Moderator

Wysłany: 30 Październik 2007, 19:28   

Jak będzie potrzeba to po tygodniu.

pankosia 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 08:37   walka

Witajcie...
Trzymajcie kciuki za moje kwiatki. Przez kilka dni prowadziłam mozolną akcję przesadzania kwiatów (jakieś 70sztuk). Warunki blokowe to możecie sobie wyobrazić jak to mogło wygląć. Miejscem ratowania była łazienka. Skończyło się na zaziemieniu wszystkiego wkoło, zapchaniu zlewu, wanny i złości męża za każdym razem gdy przechodził obok.
Z czym walczę? Muszki, białe robaczki skaczące w doniczce na ziemii. Zużyłam kilka worków, kilku rodzaju ziemii i jakieś 10l keramzytu. Spryskałam czymś na T... tylko nie wiem czy nie za duże stężenie, bo się wkurzyłam, na te muszki że po przesadzeniu wciąż latały. Rozstawiłam pojemniczki z "ulepkiem" i już kilka się złapało :) Mam nadzieję że dodatkowe spryskanie powierzchni ziemi w doniczce tym świństwem, które nimiłosiernie śmierdzi, coś dało i nawet jeśli jeszcze jakieś muszki przeżyły to może nie złożą jajeczek.
Wszystko pewnie przez to, że oboje z mężem lubimy ciepło a te muszki pewnie połaczenie wilgoci z ciepłem.
Hodowla kwiatków w bloku to nielada wyzwanie.
Na razie wszystkie stoją w mniejszym pokoju gdzie zakręciłam grzejnik i mam uchylone na uszczelkę okno.

Trzymajcie kciuki za powodzenie akcji.

Róża 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 09:59   

pankosia ja tak dlugo walczylam z ziemiorkami az sie w koncu poddalam :neutral: chemia nie skutkowala wiec tez wzielam sie za przesadzanie... tylko ze braklo mi ziemi i przesadzilam jedynie kwiaty w kuchni a w pokoju zostawilam na pozniej z nadzieja ze sie robale nie przedostana... niestety, nic z tego nie wyszlo :( co prawda mialam przez jakis czas spokoj i myslalam ze sie ich pozbylam ale minelo pare tygodni i muszki znow zaczely latac :evil: czytalam ze ich cykl rozwojowy trwa miesiac wiec pewnie dlatego nie widzialam ich przez jakis czas (musialy wtedy siedziec w ziemi)... teraz jedyne co robie to staram sie nie przelewac i daje to tyle ze nie ma ich az tak duzo... no, ale tobie zycze jak najbardziej powodzenia :!: niby to nie szkodliwe ale bardzo wkurzajace :!: :mad:

wyrak 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 10:04   

Na ziemiórki skutecznie działa Nomolt.

pankosia 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 10:52   

No mama nadzieję, że dam radę :) )))
Ja dałam radę przesadzić wszystkie i spryskać też wszystkie spryskałam.
Nie poddam się :)
Póki co.

A jak nie dam rady to wy.... je wszystkie i zacznę od nowa. tak charakterek ;)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 2 Listopad 2007, 10:54   

pankosia napisał/a:
A jak nie dam rady to wy.... je wszystkie i zacznę od nowa. tak charakterek

Kwiaty czy ziemiórki? :shock:

Odpowiedz do tematu