Wysłany: 7 Wrzesień 2007, 09:21 Mleko i gorzka herbata
Byłam wczoraj w kwiaciarni po ziemię i rozgadałam się z panią na temat roślin. Jakimś cudem od storczyków i fiołków doszłyśmy do paproci, no i pani mi sprzedała sposób na to, żeby mieć bujną paproć i mało tego, że bujną, to jeszcze cemnozeloną. Jak ktoś chce, żeby liście paproci były ciemnozielone to powinien podlewać mlekiem albo bardzo mocną, gorzką herbatą.. Nie wiem ile w tym jest prawdy, prawdą natomiast jest to, że pani ma paproć do samej ziemii i nie wygląda na to, żeby jej było źle..Ktoś kiedyś słyszał o takim podlewaniu, albo próbował tego? Ponoć już po 10 razie liście są ciemnozielone..
_________________ Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
Moja babcia miała piękne paprocie i co jakiś czas podlewała im trochę mleka. Ale u niej wszystko cudnie rosło, a mleko lała tylko do paproci i jeszcze jednego kwiatka... nie pamietam nazwy.
Nie wiem jak jest z herbata ,ale mlekiem sama podlewam narazie ma zielone liscie ,kolezanka ma piekne paprotki ale od czasu do czsu podlewa je fusami , moze to tez sposób .Kiedys slyszalam od znajomej ze co nie którzy ,w tym jej tesciowa podlewaja ,od zwierzat obornikiem przetworzonym , mysle ze jak ma rosnac u kogos , kto ma reke do kwiatów bedzie rosla kazda paprotka .
pozdrawiam
Z tym mlekiem to nie są bajki. Tylko o raczej woda z mlekiem z przewagą wody. Samym mlekiem można co jakiś czas.
Mleko to doskonały sposób na uchronienie bardzo wrażliwych roślin przed chorobami grzybowymi. Trzeba je tylko rozcieńczonym mlekiem opryskać. Niestety ten sposób ma jedna wadę, zostawia plamy na liściach. Natomiast kto ma pomidory ten powinien ten patent wykorzystać.
Nie zdąży(bakterie glebowe działaja szybko) to raz, po drugie nawet najbardziej śmierdzącą rzecz przykryj ziemią to nic nie poczujesz(właściwości ziemi). Poza tym to jak pisałam raczej woda z mlekiem.
Stosuje się to nie tylko dla odżywienia roślin, ale produkty rozkładu mleka zakwaszają podłoże.
Jakiś czas temu podlewałam wodą z dodatkiem mleka ale nic się nie działo ani paproć lepiej rosła ani nie ściemniała --może za mało było tego mleka? Jednak wolę nawóz do paproci