Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
...roślina obumiera a ja nie wiem dlaczego...
Autor Wiadomość
Kaspar

Wysłany: 8 Kwiecień 2006, 09:15   ...roślina obumiera a ja nie wiem dlaczego...

Nie mam pojecia jak pielęgnować tą rośline,od kilku miesiecy popadła w stan agonii,gubi liście,usychają łodygi.Załączam zdjecia bo z nazwy nie potraie jej wymienić.Może ktos powie mi jak ją ratować i jak należycie pielęgnować.

Gość

Wysłany: 8 Kwiecień 2006, 11:19   

Crassula ovata,sukulent - polska nazwa drzewko szczescia juz prawdopodobnie bez korzeni na wskutek nieprawidlowej pielegnacji. Nic sie nie martw - zacznijmy od tego w czym roslina usiluje rosnac - doniczka i podloze - czekamy na szczegoly. Przy okazji pozdrawiam krajana, tez jestem z Gdanska

Gość

Wysłany: 8 Kwiecień 2006, 12:31   

I jeszcze jak ze światłem wygląda na niedoświetloną, a to wybitnie światłolubne "zwierzę".

Zoe 
Moderator

Wysłany: 8 Kwiecień 2006, 17:55   

Tak wygląda liść peperomii przy zapewnieniu zmiennej temperatury i bardzo dużej wilgotnści.
Podobnie zareaguje jeśli temperatura będzie zbyt niska i duża wilgotność.

morderca kwiatuszków

Wysłany: 9 Kwiecień 2006, 14:02   

Wiem, że to dosyć oryginalne pytanie, ale... jak wykończyć "drzewko szczęścia", żeby wyglądało to na naturalną śmierć? :twisted:

Gość

Wysłany: 9 Kwiecień 2006, 15:12   

Oddać komuś po co od razu wykańczać.

Kaspar

Wysłany: 9 Kwiecień 2006, 16:12   

Ja to drzewko szczęścia odziedziczyłem po babci. Jeszcze w październiku było imponująco rozwinięte. Jednak nie zdążyłem zapytać jak należy je dalej pielęgnować by pozostało w tak idealnym stanie.Zanim wpadlem na pomysł poszykania fora o tematyce zwiazanej z roslinami to mi szczęście drzewko opuściło.Postaram sie postawić je na parapecie nasłonecznionym.Obecnie jest w ziemi torfowej,korzenie jeszcze posiada,przynajmniej ich część.Dziekuje za porady.

P.S. A jak z podlewaniem drzewka szczęścia? Wodolubne czy raczej warunki pustynne??

Zoe 
Moderator

Wysłany: 9 Kwiecień 2006, 16:44   grubowz

Dzrewko szcęścia jest gruboszem przystosowanym do gromadzenia wody.
Więc jeśli ma ono jakiś wygląd jescze to postaw go niekoniecznie na słońcu, ale postaw go tam na stałe. Podlewaj kiedy wierzchnia warstwa ziemi jest sucha. Podlej porządnie i ewentualny nadmiar wody jaki wycieknie usuń z podstawki i czekaj znów do momentu aż wierzchnia warstwa /na głębokość połowy palca/ przeschnie. Jesli zapewnisz jej takie warunki przez całe lato to odżyje. Zimą jeśli temperatura jest w mieszkaniu niższa ogranicz podlewanie. Roślina i tak przechodzi okres spoczynku.

Gość

Wysłany: 9 Kwiecień 2006, 17:07   

Wywal ziemię torfową! Daj mu 80 procent części mineralnych (żwir, gruby piach, nie z morskiej plaży! ) i resztę ziemi. Lubi podłoże lekko kwaśne.

morderca kwiatuszków

Wysłany: 9 Kwiecień 2006, 17:33   

Cytat:
Oddać komuś po co od razu wykańczać.

Ale to nie mój kwiatek. Pewna niemiła osóbka, z którą mieszkam pod jednym dachem, wykończyła moją roślinkę. A z tego drzewka jest ogromnie dumna... :twisted:

Już mam wyrzuty sumienia...

Odpowiedz do tematu