Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuczne oświetlenie
Autor Wiadomość
chinski_syndrom

Wysłany: 27 Listopad 2006, 12:53   

W50 napisał/a:

Ileż to razy odsyłano mnie do Googli (Google dobra rzecz). Całe szczęście, że istnieją jeszcze normalne fora i użytkownicy co udzielają porady bez szpanowania googlami.

wiesz co tak niechcacy napisales cos bardzo ciekawego- sa takie fora gdzie o wiele wiecej wolno pisac. np. Policyjne.

szpanowanie googlami. Wiesz czasem dobrze gdy ktos potrafi przyszpanowac umiejetnoscia wpisania odpowiednich zapytan w przegladarke.

W50 napisał/a:
A teraz będę złośliwy!

tak? Oj. Z mojej bardzo wnikliwej i kilkugodzinnej analizy tekstu wynika, że całosc Twej wypowiedzi ma byc zlosliwa.

to moim bardzo niewprawnym okiem oceniam na okolice sarkazmu.

W50 napisał/a:

Cytat:
Pisac Tu i tak nie będę.

I całe szczęście.

jak latwo jest niektorych uszczesliwic

Oj. chyba teraz Cie unieszczesliwiam.

ps: jak by co to pamietajcie koszt lampy kosmiczny- koszt pradu absurdalny - etc. Nie sprawdzajcie tego w domu.

chinski_syndrom

Wysłany: 27 Listopad 2006, 12:54   

oj zamiast edycji dubel. wychodzi moj straszliwie dlugi przew myslowy

eltrosto

Wysłany: 25 Luty 2007, 11:14   

Uprawa roślin wyłącznie przy sztucznym świetle jest możliwa, chociaż nie wszystkie będą rosły w "naturalny" sposób i przechodziły prawidłowo rozwój. Koszty, rzecz jasna, są stosunkowo duże i prawdopodobnie poza roślinami o nienormalnej wręcz wartości nikt tego nie robi. W labolatoriach in vitro stosuje się sztuczne oświetlenie np. w fitotronach z dużym powodzeniem. Dobrym pomysłem jest oświetlanie roślin dwoma lampami np. sodowa+rtęciowa. W amatorskich uprawach stosuje się rzadko doświetlanie roślin w okresie zimowym, ale to już inna sprawa.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2007, 14:07   

A ja pociągnę temat..... zaplanowałam w 'przedpokoju' posadzenie kilku roslin cieniolubnych - światło będa miały z naprawdę bardzo widnych pokoi - nie zamykam drzwi (które i tak są szklane). Czy Waszym zdaniem dwie żarówki zawieszone nad nimi jako doświetlenie, wystarczą? Paprociom czy monsterom to wystarczy?

Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2007, 15:17   

Jeśli chcesz mieć czym się pochwalić to raczej nie. Świetne warunki dla cisusa romboidalnego, fatsedery, ciemnych odmian bluszczy i tego wszystkiego co ma bardzo ciemnozielone liście.

Ale ty to widzisz więc potraktuj to jako sugestie.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2007, 15:45   

Dzięki za podpowiedź - bez testowania się nie obędzie...
Nie o pochwalenie się chodzi - wymyślilam sobie 'balkonik' nad schodami i specjalnie dla niego powstało oświetlenie, ale żadne tam specjalne....
Skoro w pracy udaja się rosliny ustawione wzglednie daleko od okna, to myślę że i tamte będa mialy szansę :)

Pozdrawiam :)

eltrosto

Wysłany: 25 Luty 2007, 19:20   

Mam w swojej kolekcji roślin Aspidistre (chyba tak się nazywa ta roślina)), nazywaną także "żelaznymi liśćmi", sprawuje się bardzo dobrze w ciemnych miejscach. Rośnie wtedy bardzo wolno, ale wygląda dość estetycznie. Widziałem kiedyś aspidystre w bardzo ciemnym hallu, w którym wieczorami świeciły się świetlówki, rozmieszczone co 5m, roślina miała wysokość około 1m i masę liści, rosła tam od lat, choć nie wiem jakiej wielkości była na początku swojej "hallowej" kariery.
[edit]
Acha, i jeszcze jedna roślinka, która niestety tyko czasowo może przewywać w ciemnym miejscu (3-4 mies). Euphorbia tirucali (nie wiem czy tak się to pisze na 100%). Wytrzymuje u mnie w bardzo ciemnym miejscu kilka mies, po czym zaczyna zrzucać wałeczkowate pędy (starsze), wtedy przenoszę ją na parapet, gdzie rośnie sobie 1-2 mies. Ciekawe jest że nawet w ciemnym miejscu ta roślinka trochę rośnie. W/g mnie dziwne jest że sukulent wytrzymuje takie warunki w dobrej kondycji, ale jest to faktem.
Nie wiem natomiast jak reaguje na sztuczne oświetlenie, ale podejrzewam, że jest w stanie wyciągnąć z niego wiele (być może jest to roślina cyklu C4, ale nie wiem na 100%)
[/edit]

tellerka 
Moderator

Wysłany: 25 Luty 2007, 19:59   

Dzieki za informację, poszukam :) :)

nutka 

Wysłany: 30 Lipiec 2007, 16:30   

...to ja wrócę do tematu. W moim rejonie zima trwa dość długo, a jak już jest to ciemności paskudne, przez dłuuugo czas dzień trwa dwie-trzy godziny, a słońca i tak zbytnio nie widać. Takie zachmurzone niebo. Jeszcze w tych warunkach nie uprawiałam roślin (jestem tu ciut za krótko). Chciałabym doświetlić je zimą lampkami - czy możecie podpowiedzieć jakie żarówki można kupić? słyszałam coś o świetlówkach, czym to sie różni od żarówek? czy wystarczy spytać w ogrodniczym? Wybieram się do kraju w najbliższym czasie i chciałabym kupić już z myślą o zimie.. Dzięki

aiszo 
Moderator

Wysłany: 30 Lipiec 2007, 16:55   

Ja wiem o Castoramie, tam zawsze kupuję żarówki do roślin. Po prostu idę do pana z obsługi stoiska i mówię, o co mi chodzi. I on daje mi, to co trzeba. I działa :smile: . Na sprawach "technicznych" się nie znam.

Odpowiedz do tematu