Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BIELUŃ.DATURA,BURGMANSIA
Autor Wiadomość
amidala 

Wysłany: 19 Sierpień 2006, 22:18   

Ma delikatny zapach, ale tylko jak się dosłownie wsadzi nos w liście. Nawet kwiaty nie specjalnie pachną, raczej mają taki bardzo delikatny zapaszek jak sie już wetknie nos do kielicha, ale tylko zaraz po otwarciu, potem go tracą. Ogolnie mogę powiedzieć, że nie, nie cuchnie. Im dłużej nad tym myslę, tym bardziej dochode do wniosku, że nie do końca wiem co u Ciebie rośnie :lol: . Wklej zdjęcie, jak sie pojawią kwiaty, ciekawa jestem, jak bedą wyglądać.

amidala 

Wysłany: 20 Sierpień 2006, 01:12   

Jeszcze tak sobie patrzę na te zdjęcia i myślę, że to jednak nie jest bieluń dziedzierzawa, bo ta nie ma bordowych łodyg. Znalazłam zdjęcie datury, która pasuje do wizerunku Twojej rośliny i jest podpisana jako Datura Arborea. We wcześniejszym poście tutaj Zoe pisała, że datura arborea to bieluń drzewiasta, ale nie podała czy jest ona wiloletnia czy jednoroczna. W moim źródle piszą, że jest jest to odmiana wieloletnia, ale trochę mętnie, jakby sami nie byli pewni. No nic, zobaczymy jak zakwitnie, to może coś wyjaśnić.

KaRo

Wysłany: 20 Sierpień 2006, 01:34   

Ciesze się,że wiem juz coraz więcej.Wobec tego musze zadbać aby zabrać ją odpowiednio wcześnie do piwnicy /na zim e/Myslę że jutro wkleje zdjęcie pąka,no i potem kwiatu.Jestem niezmiernie ciekawa jego wyglądu.Dziekuję amidala :D

KaRo

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 00:55   

Wreszcie zrobiłam zdjęcia pąków mojego bielunia,chcę Wam pokazać jak wygląda dzisiaj na moment przed pełnym rozkwitem:

Roland

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 01:08   

to może być BIELUŃ SURMIKWIAT BALLERINA

http://www.damseeds.com/IMAGES/bigpics/1529-1.jpg

amidala 

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 10:22   

Bieluń surmikwiat to po łacinie datura metel o której pisłam wcześniej, ale faktycznie może to być odmiana tego bielunia. Ja mam takiego podstawowego, "ortodoksyjnego" bielunia, ale podobno istnieją kolorowe odmiany. Jeżeli już pąki są w takim stanie, to lada moment powinny być kwiaty, moje rozwijają się po tym etapie błyskawicznie.

KaRo

Wysłany: 30 Sierpień 2006, 11:05   

Ale nagle zrobiło się zimno i u mnie nie ma od 2 dni słońca,więc pewnie przyjdzie poczekać :(

KaRo

Wysłany: 4 Wrzesień 2006, 10:09   

Rozkwitła ,zdjęcia robione w niedzielę,dzisiaj jest słońce i rozkwitły następne 2.Mówiłam,że cuchnie,dzisiaj koryguje-pachnie,pieknie, bardzo intensywnie ,nawet w dzień w przeciwieństwie do datur,które dopiero wieczorem

amidala 

Wysłany: 4 Wrzesień 2006, 16:48   

Przepiękna! Coraz bardziej jestem skłonna do stania na stanowisku, że to jednak jakiś bieluń surmikwiat, ale naprawdę do końca nie wiem. Po tegorocznych doświadczeniach z bieluniem surmikwiatem zacznę chyba polować w przyszłym roku na różne odmiany. Bardzo mi się spodobał!

hanka55

Wysłany: 16 Wrzesień 2006, 19:21   

Polecam brugmasie vel datury, bo doszło do zmiany nazewnictwa.
A oto moja Variegata..i już się ukorzeniają sadzonki :D
Zakwitała ( złośnica) dopiero teraz, choć całe lato wygodnie spędziła w ziemi, na grządce.

Gdy dziś ją wykopałam, nagle! rozwinęła aż trzy kwiaty.
A, że u nas w górach w nocy już +2C, to został przygotowana do zimowego nocowania w piwnicy. I taką niespodziankę nam zrobiła :D

A to już " staruszka", dwulatka, która odbiła po zimowym przemarznięciu w piwnicy :-)
I pachnie tak odurzająco, że aż tuberozy przy niej delikatnym zapachem się zdają.

Odpowiedz do tematu