Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Iglaki a inne rośliny
Autor Wiadomość
inna jagna 
Moderator

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 00:26   Iglaki a inne rośliny

Nie wiem, czy w dobrym miejscu ulokowałam ten temat, ale nie chciałam więcej bałaganić w różach ;-)

Więc może od początku.

Mam w ogrodzie iglaki - dwa modrzewie, sosnę oraz jodłę. Wszystko w rozmiarze XXL, około 50-letnie. Sosnę musimy wyciąć, bo jest w nienajlepszej formie, resztę chciałabym zachować...
Ogródek jest niewielki, drzewa zabierają sporo miejsca, a ja chciałabym coś jeszcze pohodować ;-)

Dyskusja zaczęła się od róży pnącej przy modrzewiu - już wiem, że to nie był dobry pomysł.

Powojniki na drugim modrzewiu i sośnie rosną mi tak sobie, ale wiciokrzewowi na sośnie jest już całkiem dobrze. Przesadzać? Nie przesadzać?

Rośliny słońca maja dosyć, bo gałęzie zaczynają się bardzo wysoko - zresztą stąd wziął się pomysł pnączy, żeby gołe pnie jakoś zagospodarować kolorem...

Podobno igły moga być problemem - ale te na bierząco sprzątam.

No i odczyn ziemi, że iglaki lubią kwaśno...
Te drzewa w życiu nie były żadnym kwaśnym, ani jakimkolwiek innym, nawozem traktowane... Ludzie wsadzili do ziemi świąteczne choinki, i tak im porosły - a myśmy je w zeszłym roku razem z domem kupili. Ja też nic drzewom nie dawałam, wychodząc z założenia, że jeśli im dobrze, jak jest, to niech będzie (wszystkie drzewa sa w znakomitej kondycji, poza jodłą, którą zagłuszył świerk sąsiadów i jest nieco rachityczna).
Ziemia jest tutaj raczej piaszczysta, koszmarnie jałowa; wszędzie, gdzie sadzę rośliny, wybieram to, co jest, i nasypuję świeżej ziemi (kiedyś zresztą przez to zbankrutuję :twisted: )

Właściwie z żadnymi roślinami nie mam problemu, nawet tymi rosnącymi bardzo blisko drzew, tylko te pnącza mnie martwią...

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 01:06   

Wiesz, ja się na ogrodach nie znam (skoro posiadam 4 ha na balkonie :roll: ), ale słowo pisane każe powojniki podsypywać wiosną wapnem... (ja moich nie podsypuję, bo mnie wodociąg wyręcza). I tak sobie myślę, że chyba bym się bała, że jak na powojnika wlezie przędziorek to wrąbie pnącze razem z modrzewiem.
W naturze to takie drzewa porasta najczęściej bluszcz, no owszem, raczej nie kwitnie, ale jakby mu podrzucić na sezon jakiegoś wilca albo kobeę ?
A w ogóle co znaczy "tak sobie" ? Ile te twoje powojniki już rosną ?

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Zoe 
Moderator

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 07:12   

JeyDee zwróciła uwagę na jeszcze jeden potencjalny problem. Tym większy im większe drzewa.

Jagna rozglądnij się po starych parkach. Praktycznie nigdzie nie zobaczysz połączenia roślin iglastych i powojnika.

No nie teraz sobie przypomniałam jest jedna roślina pnąca, która dobrze zniesie towarzystwo iglaków i dobrze je wykorzysta. To hortencja pnąca (hydrangea petiolaris)
Zdjęcie z netu jest koszmarnej jakości ale obrazuje jak by wyglądała posadzona przy pniu.

Można ja prowadzić na różnisty sposób. Zresztą najlepiej wpisz w przeglądarkę nazwę łacińską i pooglądaj obrazki.

Ta roślina ma dwie wady przez pierwsze dwa lata rośnie dość wolno, ale intensywnie się krzewi i na początku pędy należy kierować lub nawet przywiązywać do pnia oraz że kwitnie dopiero około 3 roku po posadzeniu. Niemniej naprawdę warto.

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 09:40   

JeyDee napisał/a:
A w ogóle co znaczy "tak sobie" ? Ile te twoje powojniki już rosną ?

No krótko rosną, bo je krótko mam. Ogród mam krótko, przede wszystkim :neutral:
Mam tych powojników trzy, jeden posadzony jesienią zeszłego roku, a dwa sadziłam tej wiosny.
"Tak sobie" znaczy, że... jakby tu powiedzieć... no, nawet rosną, ale nie chcą być bujne i miewają pojedyncze kwiaty (nie w sensie budowy, ale liczebności ;-) )

JeyDee napisał/a:
chyba bym się bała, że jak na powojnika wlezie przędziorek to wrąbie pnącze razem z modrzewiem.

Niby też o tym myślałam, ale... no dobra, ja inżynier jestem, nie botanik czy zoolog...
Więc uznałam, że 20-metrowemu modrzewiowi przędziorek nie da rady... :roll:

Zoe napisał/a:
Praktycznie nigdzie nie zobaczysz połączenia roślin iglastych i powojnika

No tak, masz rację, aczkolwiek ja to sobie zawsze czym innym tłumaczyłam - pójściem na łatwiznę, mianowicie :roll:

Zoe napisał/a:
To hortencja pnąca (hydrangea petiolaris)

Nawet mam sadzonkę od mojej mamy, ale jest mikroskopijnej wielkości :twisted: Zamierzałam kupić większą, wyglada na to, że muszę kupić więcej, po jednej na każde drzewo... :twisted: :mrgreen:

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 11:15   

inna jagna napisał/a:
20-metrowemu modrzewiowi przędziorek nie da rady...

Nie zakładałabym się o to :roll: jak spuściłam z oka mój balkon na jakieś 10 dni (nawet byłam w domu, tylko nie miałam czasu na szczegółowe inspekcje) to przędziorki wrąbały powojnika tak, że musiałam obciąć wszystkie liście, żeby dziadowi dać radę :twisted: Więc z serca radzę - weź to pod uwagę.
Ale pytałam o wiek twoich powojników, bo one w 1, 2 roku potrafią być rachityczne. Jak chcesz "podwoić" sobie powojnika to jest na to sposób tyleż prosty co skuteczny - na jesieni trzeba zdjąć powojnik z tego co oplata (uważając, żeby go nie połamać w drzazgi, bo jest kruchy), położyć na ziemi (przynajmniej to co się da położyć), wygrzebać pod nim rowek i te położone pędy zakopać. Następnej wiosny z każdego kolanka wyrośnie ci nowy, możesz go jeszcze przyciąć (jak dorośnie do odpowiedniej wysokości) i masz powojnikową dżunglę.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Monia68 

Wysłany: 30 Sierpień 2007, 09:00   

Zoe jak zwykle ma rację :grin: :grin: Też polecam hortensję pnącą - u mnie świetnie rośnie na sośnie i trochę gorzej na brzozie, ale już opanowuje sąsiedni dąb.

BASIA TEL 

Wysłany: 30 Sierpień 2007, 13:29   

Zoe ,a cobyś powiedziała na Rdest :?: :!: :mrgreen:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 30 Sierpień 2007, 20:12   

chodzi ci o rdest Auberta. No cóż można spróbować. Ma jedną wadę niemożebnie śmieci. Przynajmniej u mnie. Ale ma jedną niepodważalną zaletę rośnie jak opętaniec.

BASIA TEL 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 07:59   

witam,i 1 i 2 ,zgadza się :mrgreen:

stokrotka1a 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 19:04   

Wiem że pod takimi dużymi drzewami często jest problem z roślinami :smile:
Rdest jest roślinką która ma bardzo dobrą cechę a zarazem wade - bardzo szybko rośnie, więc decydując się trzeba wziąść pod uwagę co jest w sasiedztwie - no i odległość od sasiada :cool:
Ale co do hortensji to rośnie wolniej więc na efekty trzeba dużej poczekać ale uważam że warto i jest to ciekawa propozycja, popieram w 100% :grin:
Pozdrawiam :lol:

Odpowiedz do tematu