Moge poczekac,nie speszy mi sie.Wole poczekac niz potem walczyc z ta iloscia chwastow ,ktore mi wychodza. .Roboty i tak jest duzo.Dzieki za rade. Pozdrawiam.
Razem z kumplami dokładnie spryskaliśmy łąkę roundupem chyba 360sl.Bardzo chcemy nie mieć trawy tylko ziemie bo chcemy zrobić na niej tor speedrowerowy(-czyli do ścigania się na rowerach jak na zuzlu tylko mniejszy znacznie tor).Spryskaliśmy trawe dziś(29.05.07r.)2 razy z niewielką ilością wody, specjalnym rozpylaczem.I mam pytanie co zastane po ok 3 tygodniach?Czy będzie trawa i te chwasty?Trawa ma 30 cm a roundupa z ponad litr.Wydaje mi sie, że na darmo my to zrobili :(Doradzcie jak uzyskać samą ziemie Nie wiemy co z tym robić.
Na efekty działania roundupu będziecie musieli poczekać około 3 tygodnie. Po tym czasie czeka was wygrabianie zaschniętych resztek. Pod warunkiem, że stężenie cieczy roboczej było właściwe.
Niewiem czy to ma znaczenie ale dziś padało.A i mam pytanie jak dobrze my to zrobili to zniknie ta łąka i będzie ziemia czy tylko troche uschnie ta trawa?[/b]
Szkoda, że padało. Jak pryskaliście stężonym roudupem, to nie ma prawa nic urosnąć do pół roku. Roundup działa na rośliny, nie na nasiona. Jeżeli nasiona zdążyły się wysiać, to w przyszłym roku musicie powtórzyć. A teraz tak jak Zoe napisała: za trzy tygodnie trzeba wygrabić uschnięte zielsko.I macie to co chcieliście.
podobno rundap jest niebezpieczny dla ludzi i wszystkiego co zyje w ziemi. Takie opinie wyczytalam na innym forum. Dlatego powinno sie go stosowac tylko w ostatecznosci. Jesli popryskaliscie wczoraj a dzis popadalo to on zadziala, gorzej gdyby deszcz spadl w kilka godzin po. Nie pryskajcie kiedy jest wiatr, bo zniszczycie wiecej niz byscie chcieli. Kurcze ta laka jest taka ladna , wystarczyloby ja skosic, a tak bedziecie sie scigac w chmurach kurzu i bedziecie to wdychac . Ale widac, ze mlodziez lubi "ekstremalne" zabawy