Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TRAWNIK na mączce. JAK ZAŁOŻYĆ?
Autor Wiadomość
Maniek 

Wysłany: 20 Październik 2007, 19:50   

hmmm...
ja też poproszę o jeszcze kilka informacji na temat tej mączki, interesuje mnie szczególnie jak gruba jest jej warstwa.
Jedno jest pewne, jeśli grunt był utwardzony, to nie ma się co łudzić, że wystarczy tylko rzucić nasiona i trawa sama urośnie. jednak to co mnie najbardziej niepokoi to odczyn, który jest pewnie zasadowy, a jak wiemy, na przykład, z powyższego linku do artykułu, trawa lubi lekko kwaśny. Z drugiej strony, jeśli warstwa mączki jest cienka (w co wątpię), a rodzima ziemia kwaśna na maksa, to trochę mączki na pewno nie zaszkodzi, a wręcz pomoże podnieść odczyn. Jednak aby cokolwiek wyrokować, potrzebne są bardziej szczegółowe informację.

Saraaa 

Wysłany: 21 Październik 2007, 09:14   

Staram się wyjaśnić jak tylko umiem :???: Jakby to powiedzieć to jest takie jakby wapno,, czy żwir, tylko taki bardziej pokruszony. Mimo wszystko dzięki, że chociaż próbujecie. Warstwa mączki ma gdzieś około 5 cm (?) , ale za to zbita na maxa.

mszyca 

Wysłany: 21 Październik 2007, 17:53   

W SKRÓCIE: JAK TANIO ZAŁOŻYĆ TRAWNIK NA TERENIE UTWARDZONYM MĄCZKĄ BIAŁĄ
Jak mocno masz ten teren utwardzony?
Czy pyli gdy jest sucho?
Czy jest maź gdy jest deszczowo?
Czy teren jest płaski?
Na jaką głębokość jest utwardzony. Zrób odkrywkę jeśli nie wiesz.

myszorka 

Wysłany: 21 Październik 2007, 18:49   

Moja znajoma kupiła dom wokół którego był tylko utwardzony teren czymś podobnym do tego co opisujesz, a że po kupnie i remoncie kasy mało na fachowy sprzęt sie nie zdecydowała, mimo to uparła sie że będzie miała w koło domu zielono, i tak cale lato młoteczkiem stukała wygrabiała, przesiewała kawałek po kawałku, jeden plus z tego że pod warstwą tego czegoś nic nie rosło, tak że jak już posiała trawkę to urósł jej piękny trawnik bez ani jednego chwascidła, podziwiałam ja bo robota straszna ale warta tego efektu. Oczywiście nie udało jej sie wszystkiego zrobić w jeden sezon, ale zawsze już coś.Powodzenia życzę i cierpliwości.

Saraaa 

Wysłany: 23 Październik 2007, 14:35   

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) Odpowiem teraz na pytanie 'mszycy': teren jest średnio utwardzony poneważ dosyć łatwo jest wbić szpadel. Pyli, chodź nie tak dużo jak rok temu. Maź również jest. Teren jest płaski o grubości ok 5-7 cm. A teraz pytanie do 'myszorka': ja również jestem po remoncie i z kaską krucho. Więc powiec mi jak twoja znajoma to robiła? Przekopała cały teren i usypała ziemią? Proszę o odp. :DDD

mszyca 

Wysłany: 23 Październik 2007, 15:27   

Saaaro pójdź do punktu wynajmu sprzętu i narzędzi budowlanych. Wypożycz młot pneumatyczny zwany często- "makita". Pożycz na jeden dzień a może jest możliwość na kilka godziń. Makita nie musi być o dużej mocy. Koszt tego przedsięwzięcia nie jest duży. Poproś silnego kolegę o pomoc. Działka twoja teżnie jest wielka, to jest do zrobienia jeszcze przed zimą. Wygrabisz tą mączkę a jeżeli został Ci piasek z budowy to go rozplantujesz.
Wiosną zastanowisz się co dalej
pozdrawiam

myszorka 

Wysłany: 23 Październik 2007, 15:33   

Saraaa ta moja koleżanka zamiast młota pneumatycznego używała normalnego młotka i szpadli , co sie dało przekopać to kopała a co za twarde było to młotkiem rozbijała na mniejsze kawałki a potem to wszystko grabiła i wybierała bryły tego jakby betonu jak najdokładniej mogla, to naprawdę kawał żmudnej roboty ale na pewno warto a jakby udało ci sie taki pneumatyczny młot wynająć to byłoby szybciej

Saraaa 

Wysłany: 23 Październik 2007, 16:30   

To dziieki za podpowiedzi - napewno skorzystam :mrgreen:

Odpowiedz do tematu