Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zaczynamy ogródkową działaność
Autor Wiadomość
foxtrot 

Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 18:05   

Fajny to bedzie dopiero jak wszystko wylezie z ziemi i podrosnie, w tej chwili to prawie łyso :cry:
Fotki z ubieglego roku :lol:

tawuła /biala i różowa/

pełnik

mój ulubieniec :mrgreen:
Pomocnik w walce z kretami i nornicami :mrgreen:
###############################
Ale te sa A.D. 2007

mahonia

A sasiedzi maja psieski :wink: jeden jednego, a drugi chiba ze trzy ,tak ze pilnuja mojej posesji za darmoche :mrgreen:

P O Z D R A W I A M

tellerka 
Moderator

Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 18:50   

Teraz wiemy skąd Twoje sukcesy i zazdrość sąsiadów.. masz świetnego pomocnika! :lol:

Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 20:05   

Przy okazji zobaczyliśmy zrobiony zimą płotek.

foxtrot 

Wysłany: 7 Kwiecień 2007, 20:22   

Zoe napisał/a:
Przy okazji zobaczyliśmy zrobiony zimą płotek.

Juz prawie caly jest wkomponowany w dzialke, teraz pracuje nad pergola,ale juz metalowa mam zamiar ja obsadzic wiciokrzewem /żółtym i bialo-różowym/
A te obrzeza drewniane to tez pozostalosci po zimowym opale, wytrzymaja jakies 2-3 lata, a pozniej znowu zmiana dekoracji :mrgreen:

P O Z D R A W I A M

Takeru 

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 01:04   

Mam nadzieje że przetrwa i dużej :P

W moim domowym ogródku nie dzieje się nic nadzwyczajnego, kretów nie mam :P . No w sumie mam 2 koty które mogę zaliczyć do szkodników :P łooo ile ja winogron przez nie straciłem (zostały 2/ jedno jest (juz) bez liści). Moja Cytryna przestała rosnąć (jest NIE nawożona). Moje kiwi (przez moją 3 dniową nie obecność) wypuściło 2 nowe liście. Serduszka Okazałe jak stoją tak stały (już nie ma serduszek/ było na razie 1). Moja mandarynka zatrzymała się w rozwoju. Jedyna ciekawa rzecz która się tam dzieje że znowu mi kiełkuje winogron, i że mam 3 małe Czereśnie (również z nasionka :mrgreen: ). Mam też sadzonki Czereśni, Winogronu (czarnego), Czarnej Porzeczki i Agrestu. Nie wiem co mnie tak strzeliło na te owoce. I Już prawie zapomniałem o mojej prymuli (żółtej), gdy ją dostałem już kwitnęła i nadal kwitnie - jutro minie miesiąc ;) . Już niedługo mój domowy ogródek rozrośnie się o nowe to roślinki (tropikalne :P i nie tylko ;) )

Pozdrawiam!

foxtrot 

Wysłany: 10 Kwiecień 2007, 22:21   

No ja z kotami to nie mam problemu, no moze podczas picia porannej kawy na powietrzu, dekuja sie wtedy na kolana, ale na dzialce zbytnio nie psoca, a chodzac po winogronie daja wrecz akrobatyczne popisy :mrgreen: a rosnie przy podporze granatowy, różowy, i 2 rodzaje bialego :mrgreen:

P O Z D R A W I A M

Takeru 

Wysłany: 14 Kwiecień 2007, 00:18   

Ale... :mrgreen: Ale... Nie no nie mogę :D :mrgreen: Akrobatyczne Popisy :D :D, wracając do tematu :P Twój winogron już jest duuży, a mój już nawet 3 liści nie ma :D :)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 14 Kwiecień 2007, 13:09   

Mam pytanie w związku z winogronami.. czy to źle jak swoje co roku przycinam krótko?

Mirabilis 

Wysłany: 14 Kwiecień 2007, 17:00   

Winogrona należy co roku na wiosnę przycinać. Prowadzisz je w jakiś konkretny sposób? W każdym razie moje są w styczniu regularnie skracane nawet o 2/3 i wychodzi im to tylko na dobre. Oczywiście w sezonie także są regularnie przycinane (za 3-4 liściem od ostatniego kwiatu). Owoce są duże, mają dużo słońca, nie atakują je choroby grzybowe. Ważne, by zachować proporcje ilości owoców do masy liści.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 14 Kwiecień 2007, 18:15   

Dopiero w ub. roku je posadziłam - no i wiele złego zrobiły przędziorki. Więc jesienia dość krótko je potraktowałam. Przyznam się, że nie licze na owoce, a raczej na ciekawą dekorację ściany :)

Odpowiedz do tematu