Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zielona zasłona
Autor Wiadomość
aiszo 
Moderator

Wysłany: 24 Kwiecień 2007, 21:34   

Wyderka, swój ogród i dom mam dopiero od trzech lat, więc dopiero zaczynam. Możesz pooglądać, bo w dziale "Kwiaty wieloletnie (byliny)" mam swój wątek "kwiaty aiszo", gdzie sukcesywnie wklejam zdjęcia. I pooglądaj inne wątki o ogródkach. Warto.

maga 

Wysłany: 25 Kwiecień 2007, 16:44   

Szybka, ale jednoroczna zasłona - chmiel japoński. Ja między nim posiałam wilca szkarłatnego, zeby mój chmiel mógł udawać, ze kwitnie.
W ciagu roku daje gęstą zasłonę i może osiągnąć wysokość do 4m.
Podobnie kobea, mina.
Z wieloletnich wiciokrzewy, rdest auberta (rośnie w oczach), powojniki.

Mirabilis 

Wysłany: 27 Kwiecień 2007, 08:32   

Chmiel japoński nie bardzo nadaje się przy dzieciach. Ma ostre liście i pamiętam z własnego dzieciństwa, że jego dotykanie nie było zbyt miłe. Także jego likwidacja jesienią do najprzyjemniejszych nie należy.

wyderka 

Wysłany: 29 Kwiecień 2007, 18:58   

Po namysle: posadzę drzewka nie za gęsto, żeby nie zacieniały działki jak urosną, a pomiędzy nimi na podporkach ten rdest szybko rosnący -na wysokosc 2-2,5 m. Dziękuję za wszytskie rady!

Zoe 
Moderator

Wysłany: 25 Maj 2007, 16:56   

Przykład jak właściciel brzydkiego betonowego ogrodzenia rozwiązał problem z monotonnością winobluszcza. Tam są jeszcze inne odmiany oraz inne pnącza tylko teraz nie kwitną.

igulka2 

Wysłany: 25 Maj 2007, 19:35   

Zoe................... CUDO!!!!!
Też tak zrobię, jak zdobędę w końcu trójklapa............ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

aechmea 

Wysłany: 25 Maj 2007, 22:24   

a jak pnącze sie dokłanie nazywa?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 26 Maj 2007, 10:27   

Zieloną osłoną jest winobluszcz pięciolistkowy(Parthenocissus quinquefolia Murorum). Rok po posadzeniu winobluszczu facet posadził przy nim dwa powojniki, co roku sadzi kobeę, i dwa lata temu posadził milin. Przez całe lato coś kwitnie, a jesienią winobluszcz robi się czerwony i też jest dekoracja aż do zimy. Płotu już w tej chwili praktycznie nie widać.

claudette 

Wysłany: 20 Czerwiec 2007, 21:27   

jeśli chodzi o rośliny zimozielone to niestety mają one tendencję do przemarzania,proponuję krzewy liściaste,kalinę koralową jest ekspansywanai bardzo ładna,jeśli chodzi o różaneczniki to różnie z nimi bywa,mogą się przyjąć i rosnąć pięknie albo wcale,potrzebują gleby kwaśnej,ale lepiej zbadać odczyn gleby niż sugerować się rosnącymi na tym terenie roślinami.jest wiele odmian roślin także myślę że bez problemu znajdzie pani ładne i ekspansywne krzewy liściaste:)

Joanna52 

Wysłany: 21 Czerwiec 2007, 12:08   

Jam mam derenia białego. Poleciłam znajomej jako żywopłot, jest zadowolona.
zdjęcia , opis link http://www.krzewy.pl/Cornus_alba/cornus_alba.htm

Odpowiedz do tematu